Van theeterras tot ecologische tuinderij

Jack en Wilma Verouden openden in 2013 een theeterras in Dommelen. Dat bleek een schot in de roos. De bezoekers waren echter niet alleen enthousiast over het theeterras, maar toonden ook veel belangstelling voor de ecologische groenten die boerenzoon Jack als hobbyboer af en toe bij het theeterras verkocht. Zo ontstond het idee om uitgeput maisland om te zetten in een ecologische tuinderij met een educatie-, ontmoetingsruimte en thee- terras. POP3-subsidie en cofinanciering van de provincie hielpen hen daarbij.

Vanaf het begin namen veel bezoekers van het theeterras ook een kijkje in de kas achter het huis om te zien hoe de groenten verbouwd werden. In de foliekas teelde Jack tomaten, komkommers en pepers. Vanuit de volle grond werden aardappelen, meerdere koolsoorten, bonen, peulen, sla, courgettes, zonnebloemen en diverse  kruiden geteeld en verkocht op het theeterras. Jack Verouden: “De bezoekers waren erg geïnteresseerd in onze ecologische producten en zo vatten wij het plan op om bij het theeterras een echte ecologische tuinderij op te zetten.” Het huis en het land waren voorheen van de ouders van Jack en hadden altijd al een agrarische bestemming gehad. Hierdoor paste het creëren van een tuinderij in het bestemmingsplan. In 2016 kon Jack met vervroegd pensioen en werd het idee werd steeds concreter. In 2017 was tuinderij ‘De Weitens’ een feit.

Wij hebben plezier als mensen plezier hebben en genieten van onze tuin

Project: SMILE

Programma:POP3 Brabant

Projectpartners:

De Weitens

Looptijd:

01 oktober 2017 – 31 december 2019

Financiering:

Leren en meegenieten

Jack en Wilma hadden echter nog veel meer plannen. Ze wilden hun ecologische tuinderij met het theeterras uit laten groeien tot een begrip: een ontmoetings- en educatiecentrum voor omwonenden en recreanten in het gebied. Wandelen of een rondleiding in de tuinderij, picknicken in de boomgaard en vergaderen in de ontvangstruimte waren enkele van hun plannen. Maar ook ecologische groenten en fruit proeven en kopen, een educatieve activiteit (voor basisscholen) en ook nog kunnen genieten van een kopje koffie en huisgemaakt gebak stonden op het wensenlijstje van Jack en Wilma. Of zoals Jack het samenvat: ‘Mensen mee laten genieten van alles waar wij van genieten, dat wilden we graag. Ook wilden we graag iets overdragen aan de volgende generatie. Iets wat zoals het er nu naar uit ziet gelukkig ook zal gaan gebeuren.’

Educatie en maatschappelijke impact

Door de bouw van een multifunctionele schuur in 2018 met een ontvangstruimte, een leslokaal, een terras en toiletten werd het mogelijk om van de tuinderij een plaats te maken waar leren, werken en recreëren in het groen mogelijk is. Een fijne plek waar bezoekers, bedrijven en scholieren informatie ontvangen over de producten en de manier van produceren in de ecologische tuinderij.

Jack en Wilma Verouden vinden het belangrijk om een maatschappelijke impact te hebben met ‘De Weitens: “De tuin wordt gedraaid door vrijwilligers, waaronder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ‘De Weitens’ kan daardoor een zinvolle dagbesteding leveren en bijdragen aan het functioneren van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in de maatschappij. Wij werken kleinschalig om voldoende aandacht en tijd hieraan te kunnen besteden.”

Zonder subsidie geen Weitens

Dit alles maakt dat ‘De Weitens’ niet past binnen de reguliere agrarische bedrijfsvoering en dat maakt ondernemen soms best een uitdaging. “Het wiel moet soms opnieuw uitgevonden worden om door te kunnen gaan met het realiseren van alle plannen”, aldus Jack. Hij en zijn vrouw zijn het er dan ook unaniem over eens: zonder een subsidie van het POP3-programma was ‘De Weitens’ er niet geweest. Jack: “Dan zouden we dit niet op deze manier kunnen doen. Misschien hadden we dan op kleine huiselijke schaal iets opgezet, maar dan hadden we absoluut niet bereikt wat we nu bereikt hebben. Ook het startgesprek wat we met Stimulus hebben gehad en de tips en tricks die we hierbij kregen, hebben ons ontzettend geholpen.”

Aanwinst

“Onze wens was om een laagdrempelige tuinderij te zijn: iedereen moet bij ons binnen kunnen lopen. Door de directe afzet van onze producten zonder tussenkomst van derden, lukt het ons om de prijzen laag te houden. Zo zijn ecologische producten ook voor de minima bereikbaar. Daarnaast maken we mensen graag bewust van wat ze eten. En, niet in de laatste plaats, vinden wij het ook heel belangrijk om goed met de gronden om te gaan om uitputting te voorkomen en hebben we aandacht voor kringlooplandbouw. We hebben zelfs van de gemeente te horen gekregen dat ze ons een aanwinst vinden voor Valkenswaard. Volgens hen zouden er meer van dit soort initiatieven opgezet moeten worden”, besluit Wilma Verouden trots.