Het wassen van verfkwasten en rollers in de gootsteen gebeurt regelmatig. Maar wat veel mensen niet weten is dat het wettelijk verboden is. En staan zeker niet stil bij de gevolgen van al die verontreinigende verfresten in het riool, voor mens én natuur. Daar moet iets aan gebeuren, vindt Clean Water Global. Met een JTF-subsidie van bijna 410.000 euro gaat Clean Water Global een verwerkingsunit voor verfspoelwater op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom plaatsen op dit probleem op te lossen. Het doel: schoon water voor iedereen en de verfresten gebruiken om zo nieuwe circulaire producten te ontwikkelen.
Verwijderingsbijdrage
Clean Water Global omschrijft zichzelf als een logistiek verwerkingssysteem. “Vroeger betaalde je bij de aanschaf van witgoed een verwijderingsbijdrage. Met deze bijdrage werden afgeschreven apparaten milieuvriendelijk verwerkt. Eigenlijk doen wij precies hetzelfde, maar dan met verf. Deze bijdrage staat nu onderaan de offerte en daarmee stemt de klant in dat wij het verfspoelwater verwerken. We willen ernaartoe dat deze bijdrage standaard in de prijs van de verf opgenomen wordt” vertelt Timmy Bours, CEO van Clean Water Global. “Mensen weten niet eens dat ze een milieuovertreding begaan als ze hun kwasten in de gootsteen wassen. En dat doen niet alleen consumenten, ook de professionals maken zich er schuldig aan. Door in de gootsteen kwasten uit te spoelen, komen er allerlei chemicaliën en zware metalen in het riool. En doordat niet de volle 100% van ons drinkwater gefilterd wordt, komt dat dus ook in ons drinkwater terecht.” Een aantal jaar geleden heeft Clean Water Global een pilot uitgevoerd met 80 schilders. “Die resultaten waren schokkend. We verzamelden 40.000 liter verfspoelwater en haalden daar 6,2 ton verfresten uit. Nederland telt 30.000 professionele schilders. Kun je nagaan hoe groot die impact op het milieu is als verfresten niet op de juiste manier verwerkt worden.”
Geen water verbranden
Slechts een klein deel van de mensen brengt hun verfspullen naar de milieustraat. “Daar gaan de verfresten vervolgens de verbrandingsoven in. Maar als je in het achterhoofd houdt dat verf op waterbasis voor meer dan 50% uit kraanwater bestaat, ben je dus voor een groot gedeelte water aan het verbranden. Dat gaat nergens over.” Clean Water Global heeft daarom een verwerkingsunit en logistiek proces ontwikkeld, speciaal voor beroepsschilders. “De schilder stopt zijn vuile kwasten in een emmer met water. Wij plaatsen bij zijn groothandel een speciale opvangbak waar hij die emmer in kan leeggooien. In de spoelunit daarnaast kan hij zijn vieze kwasten en rollers kwijt om te laten schoonspoelen. Ook dat vieze water wordt weer opgevangen in de opvangbak. In de tijd dat de schilder zijn bus weer inlaadt met nieuwe materialen, zijn de kwasten brandschoon en klaar om weer gebruikt te worden. Zodra dat is gebeurd ontvangt de schilder een verwijderingscertificaat. Wij houden vervolgens bij welke units vol raken, halen het vieze water op en brengen die naar onze verwerkingsunit op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom.”
Circulair proces
Clean Water Global filtert het water zo grondig, dat zelfs vissen erin zwemmen. Bours: “Er zijn verschillende manieren om water te filteren, bijvoorbeeld via osmose. Alleen dan demineraliseer je het water en kunnen er bijvoorbeeld geen vissen meer in zwemmen. Door onze speciale filters zuiveren wij het water vrij van alle chemicaliën en andere schadelijke bestanddelen.” Het bedrijf weet maar liefst 100% van het water terug te zuiveren. Dat water gaat terug het proces in, bijvoorbeeld om verf weer mee af te vullen.” Met de gefilterde verfresten ontwikkelt het bedrijf nieuwe circulaire producten. “Denk dan aan hout-, muur en plafondprimers en houtplamuur voor de afwerkingssector, maar we verwerken het ook tot bloempotten en beelden.”
Bouwmarkten de toekomst
Het bedrijf is erg blij met de ondersteuning vanuit Europa. “Het EU-keurmerk geeft ons echt vleugels. Grotere spelers en investeerders nemen ons serieus. En dat is nodig, want alleen op die manier kunnen we een verandering van mindset voor elkaar krijgen. Met deze JTF-subsidie kunnen we op grotere schaal dit wereldprobleem gaan aanpakken. En groter dromen”, vertelt Bours. Ons land telt ontzettend veel doe-het-zelvers. Deze hobby-klussers op eenzelfde manier bedienen als de professionals, is voor Clean Water Global een logische vervolgstap. “We kunnen niet de hele markt tegelijkertijd bedienen, dus beginnen we met de professionals. Maar uiteindelijk willen we ook in bouwmarkten en milieustraten onze opvangbakken gaan plaatsen. Frietvet breng je ook naar de milieustraat, dus daarom ook het verfspoelwater!” besluit Bours.