Met 10 miljoen euro JTF-subsidie werkt Ørsted aan de realisatie van infrastructuur voor hernieuwbare waterstof in Zeeland. Door waterstof beschikbaar te stellen, komen initiatieven van de industrie van de grond om met groene waterstof te werken.
De kern van het project is een 380kV substation die gebruikt wordt om stroom te vervoeren naar elektrolysers die waterstof produceren via elektrolyse. De stroom wordt opgewekt met windenergie die op zee is opgewekt. “Zonder een dergelijk systeem is het produceren van hernieuwbare waterstof niet mogelijk”, zegt Pedro Roggeveen. Hij is Regulatory Affairs advisor bij Ørsted, dat zich sinds 2017 volledig richt op duurzame energie.
Wind en industrie
Het is geen toeval dat Ørsted juist in Zeeland aan de slag gaat met het 380kV substation. Er is volop wind op zee. Windpark Borssele 1&2 is het eerste windpark van Ørsted in Nederland. Roggeveen: “Het aanbod van groene stroom is er dus. Bovendien gebruikt de industrie in Zeeland al veel waterstof. Die waterstof wordt nu geproduceerd met fossiele brandstoffen. Met hernieuwbare waterstof kan de zware industrie verduurzamen. Ook het zware transport – met name scheepvaart en vrachtvervoer – kan verduurzamen door het gebruik van hernieuwbare waterstof. Het 380 kV substation maakt het mogelijk om die hernieuwbare waterstof te produceren.”
Bijdrage aan systeem en klimaat
Het 380kV-station gaat ten eerste een positief effect hebben op het klimaat. Door fossiele waterstof te vervangen met hernieuwbare waterstof zijn er immers minder CO2-emissies. Ten tweede gaat het substation een systeembijdrage leveren doordat elektrolysers kunnen bijdragen aan het verminderen van netcongestie. Roggeveen: “Belangrijk, want er is al netcongestie in Zeeland en in de toekomst hebben steeds meer bedrijven een netaansluiting nodig. Elektrolysers kunnen meebewegen met de stroomproductie van het windpark op zee. Dit brengt balans in het systeem.”
Belangrijke effecten
Het doel van het project is hernieuwbare waterstof beschikbaar te krijgen voor transport en industrie. Maar het project heeft meer belangrijke effecten. “We bouwen nieuwe kennis op die we ook naar het onderwijs brengen”, vertelt Roggeveen. “Met de Zeeuwse kennisinstellingen HZ en Scalda delen we nieuwe kennis en ervaringen op het gebied van hernieuwbare waterstof productie en systeemintegratie. Op termijn kunnen studenten ook bij ons terecht voor stages. De samenwerking stimuleert ook verdere innovaties en onderzoek naar het gebruik van hernieuwbare waterstof. Kortom, de JTF-subsidie is belangrijk voor het verder brengen van de energietransitie.”
Duurzame economie
“Ørsted staat voor een wereld die volledig draait op groene energie”, zegt Roggeveen. “Dat is het totaalplaatje waarbij klimaat en economie hand in hand gaan. Met de JTF-subsidie geven we duurzame energie de wind in de rug en dat draagt weer bij aan een duurzame economie.”