EU biedt ‘springplank’ voor mensen met wilde ideeën

Dit opiniestuk verscheen op 11 mei in het Brabants Dagblad

Een ondernemer uit Budel had een wild idee: maak het eerste bedrijfsgebouw dat voldoet aan de eisen van 2050 in Nederland. Het is gelukt en het is inmiddels een groot succes. Met dank aan Europese subsidies als belangrijke springplank voor innovaties die de energietransitie verder brengen.

In 2019 liet het bedrijf Different Doors, gespecialiseerd in luxe garagedeuren, een nieuw pand bouwen. Het nieuwe bedrijfspand in Budel is het eerste bedrijfsgebouw in Nederland dat aan de energie-eisen van 2050 voldoet. In dat jaar wil ons land klimaatneutraal zijn. Het concept was zó baanbrekend dat het moeilijk was om er een voorstelling van te kunnen maken. Het idee was om warmte in de zomer op het dak op te vangen en deze te bewaren in een gigantisch ondergronds reservoir onder de parkeerplaats . Deze warmte wilden we erin de winter weer uithalen. Dit zou voldoende moeten zijn om het gehele bedrijf plus een aantal buurbedrijven te verwarmen. Een complex idee waarbij diverse partners waren betrokken.

Samenwerken is een eis
Voor echt vernieuwende projecten bleek het moeilijk financiering te vinden. Different Doors kreeg dan ook nul op rekest bij drie grote banken. Gelukkig kwam er Europese subsidie beschikbaar. Zonder deze subsidie was het nieuwe bedrijfsgebouw niet van de grond gekomen.

Europese subsidies zijn echt een springplank voor innovaties. Niet alleen vanwege het geld, maar ook vanwege de stimulerende subsidie-eisen. Je krijgt namelijk niet zomaar een subsidie van Brussel. Een sterk consortium waarbij partijen langdurig samenwerken is een harde eis. Het project bij Different Doors heeft drie jaar geduurd waarbij vijf partners intensief samenwerkten: Different Doors CSB Installatietechniek, Architectenburo ZIJN, Technische Universiteit Eindhoven en de gemeente Cranendonck.

Concept verder uitrollen
Inmiddels plukt Different Doors de vruchten van de innovatie, geholpen door de snel stijgende energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Uit alle metingen blijkt dat de resultaten nog beter zijn dan verwacht: het pand levert daadwerkelijk een stuk meer energie op dan het kost. Nog belangrijker: we dragen graag bij aan een duurzame wereld voor onze kinderen.

Een andere eis van Brussel is dat we de kennis die we opdoen in Europese projecten moeten delen. Door te delen wat we hebben geleerd van het ontwerp en de bouw van het bedrijfsgebouw van Different Doors brengen we de energietransitie verder. De projectpartners gaan dit concept als blauwdruk gebruiken en breed uitrollen naar tenminste 100 stakeholders en pandeigenaren, zowel nieuwbouw als bestaande bouw.

Jonge generaties
Het delen van kennis gebeurt ook in de praktijk. Zo geven wij samen een workshop over de totstandkoming van het duurzame en energieneutrale bedrijfspand en de rol die subsidies daarbij hebben gespeeld. We geven deze workshop op Energy Now, een congres over duurzame energie op 15 mei in het Evoluon in Eindhoven. Dit jaarlijkse evenement wordt al voor de 7e keer georganiseerd door TU/e studenten en is bedoeld voor bestuurders en ondernemers, die er hun kennis kunnen delen en inspiratie kunnen opdoen voor duurzame energieprojecten. Ook studenten zijn van harte welkom. We vinden het heel belangrijk dat de jonge generaties weten dat Europa op deze manier een flinke bijdrage levert aan de energietransitie.

Wild idee
Het onmogelijke mogelijk maken. Dat begint bij een ondernemer met een wild idee, het eindigt met innovaties waarvan uiteindelijk de hele samenleving profiteert. Om deze innovaties – die harder nodig zijn dan ooit – van de grond te krijgen, zijn de Europese fondsen zeer welkom. Zij zijn de springplank voor elke innovatief idee.


Sil Kuppens is algemeen directeur van Different Doors.
Mark Cox is Senior Program Manager Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Bouw bedrijfsgebouw anno 2050 2.0