Woensdag 22 mei in het Muziekgebouw in Eindhoven werd het congres Energy Now weer gehouden. Sacha Koppert, programmamanager van Stimulus was een van de sprekers. Haar presentatie over subsidies voor innovatieve energieprojecten werd goed ontvangen. Ook spreker was Dr. Michael Boot, CEO van Vertoro dat diverse Europese subsidies in de wacht sleepte. In een uitgebreide workshop vertelde Appel van Randen, Business developer van RIFT, over ijzerverbrandingstechnologie en het belang van partners, zoals Stimulus, bij innovatieprojecten.
Energy Now is het grootste congres in de Brainport regio waar de focus ligt op duurzame energie. Dit congres werd voor het eerst gehouden in 2016. De editie 2024 stond in het teken van het veiligstellen van energie voor iedereen. Het event werd bezocht door ruim 200 bestuurders, ondernemers, ambtenaren en studenten. Zij discussieerden over het verder brengen van de energietransitie en leerden van elkaar. De hamvraag was: hoe zorgen we voor betaalbare energie voor iedereen?
Subsidie als springplank
Keynote speaker Sacha Koppert, Programmamanager bij Stimulus, gaf in haar presentatie twee handige tips mee. De eerste tip was: Stem uw project of idee niet af op het subsidieprogramma, maar zoek het programma dat bij uw project past. Ten tweede adviseerde ze om al voor de indiening van een project met Stimulus in gesprek te gaan. Eventuele hiaten in het projectplan kunnen dan nog worden aangevuld. Ook kunnen onduidelijkheden worden uitgelegd.
Inspiratie voor innovatie
Dr. Michael Boot , CEO van Vertoro, vertelde hoe innovatie tot stand kan komen. Het bedrijf deed inspiratie op uit de natuur. Organismen verbranden suiker. Dit inspireerde Vertoro om van diverse grondstoffen en afvalstoffen te bekijken of ze geschikt zijn als brandstof. Denk aan oud papier of katoen.
Partners
Appel van Randenan RIFT vertelde hoe belangrijk het is om al in een vroeg stadium partners bij het project te betrekken. Het betrekken van klanten, gebruikers en leveranciers levert altijd wat op. Je leert bijvoorbeeld de markt beter begrijpen of hoe wetgeving in elkaar zit.