Weefsels kweken op grote schaal

Patiënten genezen in plaats van – soms levenslange – behandelingen. Dat doel heeft het tienkoppige team van ReGEN Biomedical uit Maastricht voor ogen. In nauwe samenwerking met de Universiteit Maastricht werkt het team aan het ontwerpen van zogenoemde weefselkweekplaten. Hiermee is het mogelijk om werkende menselijke weefsels op grote schaal te kweken. De opschaling betekent een flinke stap voorwaarts voor de patiënt. Hierdoor wordt het namelijk mogelijk om beter onderzoek te doen, medicijnen te testen en uiteindelijk zelfs weefsels te kweken om in de patiënt te implanteren.

“Bij baanbrekende innovaties moet je groot denken, je hebt een stip op de horizon nodig. Ik noem het realistische dagdromerij. Tegelijkertijd moet je in concrete stappen denken om je doel te bereiken”, zegt Han van ’t Klooster, COO van ReGEN Biomedical. “Uiteindelijk willen we weefsels kweken, maar dat begint met het door ontwikkelen van kweekplaten met zogenoemde welletjes, holletjes kleiner dan een speldenkop waarvan we de juiste vorm ontwerpen. We willen de groei van cellen namelijk in een specifieke richting sturen. En net als bij alle research is het deels een kwestie van trial and error; je hebt de oplossing niet in één keer gevonden. Om deze dure, basale stappen te kunnen nemen, is de REACT-EU-subsidie van 5,5 miljoen euro cruciaal.”

ReGEN Biomedical

Project: Industriële RG assemblagelijn

Projectpartners:

ReGEN Biomedical B.V. i.o., Universiteit Maastricht

Looptijd:

33 maanden

Financiering:

Automatiseren en robotiseren
Het primaire doel van het subsidieproject is het proces van weefselkweek automatiseren en robotiseren. “De eerste stap is het maken van de weefselkweekplaten, maar je komt er alleen achter of deze voldoen door er daadwerkelijk cellen in te kweken”, aldus Van ’t Klooster. “We richten ons nu op het ontwikkelen van wells-platen die voor screening worden gebruikt van bijvoorbeeld medicijnen. Dat is zeer betekenisvol voor de patiënt en dit kan op relatief korte termijn al zijn vruchten afwerpen. Het is een eerste belangrijke stap op het lange pad van regeneratieve geneeskunde.”

Ecosysteem
ReGEN Biomedical richt zich op het ontwerpen van een productielijn en gebruikt daarvoor verschillende weefsels.  Door deze innovatieve productielijn staat de weefselkweek aan de vooravond van explosieve groei. “We willen een ecosysteem voor dit specifieke deel van de life-sciences in Zuid-Limburg verder ontwikkelen. Oftewel de hele regio kan straks hopelijk profiteren van een nieuwe industrie die ontstaat rondom weefselkweek. Wat ASML is voor Eindhoven, zou ReGEN Biomedical kunnen worden voor de regio Maastricht. We hebben de ambitie”, zegt Van ’t Klooster.

Samenwerking
Innovatie en samenwerking gaan vaak hand in hand. Bij het project van ReGEN Biomedical is dat niet anders. Het bedrijf werkt nauw samen met de Universiteit Maastricht, maar ook met RegMed XB, een publiek private organisatie die zich sterk maakt voor onder meer regeneratieve geneeskunde.

Kwaliteitsstempel
Eind 2023 verwacht ReGEN Biomedical de eerst proefkweek te draaien. Om in de toekomst op te schalen en met andere weefsels of cellijnen te werken zijn uiteindelijk investeerders nodig. Van ’t Klooster: “Of de REACT-EU-subsidie daarbij zal helpen? Ik denk van wel. Het gaat hier niet bepaald om ‘klein bier’ en de procedure om subsidie te krijgen is niet mals. De businesscase is bijvoorbeeld kritisch bekeken door de Adviescommissie van Stimulus Programmamanagement. Die bestaat uit een flinke groep deskundigen. Dat weet een investeerder natuurlijk ook en dan is de toekenning toch een soort kwaliteitsstempel.”

Han van ’t Klooster, COO van ReGEN Biomedical: “De hele regio kan straks hopelijk profiteren van een nieuwe industrie die ontstaat rondom weefselkweek.”

Over ReGEN Biomedical

ReGEN Biomedical houdt zich bezig met regeneratieve geneeskunde. Deze is erop gericht nieuwe behandelingen te ontwikkelen die slim gebruik maken van het zelfherstellend vermogen van ons lichaam. Zo kan het lichaam zelf cellen, weefsels en orgaanfuncties repareren, vervangen of herstellen na schade door letsel of ziekte, bijvoorbeeld diabetes. Een eerste stap in die richting is het maken van screeningsmethoden op basis van deze weefsels.