Verven met natuurlijke kleurstoffen verduurzaamt fashionindustrie

De fashionindustrie is een vervuilende industrie.  Elk jaar wordt in de hele wereld bijna 8 miljard kilo verf voor textiel verbruikt. Het verfproces gebeurt voor 99% met synthetische kleurstoffen. Hierin zitten stoffen die niet afbreekbaar zijn en dus schadelijk zijn voor de planeet en de mensen. Rubia 100% Natural Colours wil hierin verandering brengen met natuurlijke kleurstoffen. Het bedrijf teelt planten voor deze kleurstoffen en verwerkt deze in een fabriek in Steenbergen. Om deze innovatie verder te ontwikkelen, kreeg het bedrijf een MITZuid-subsidie.

Het doel van het project was een goede, sterke verfreceptuur te ontwikkelen.

Project: Duurzaam verven met Natuurlijke Kleurstoffen

Projectpartners:

Rubia 100% Natural Colours B.V.
CCT OSS

Looptijd:

1 oktober 2020 – 30 september 2022

Financiering:

“We moeten de stap naar duurzaamheid echt gaan maken, willen we de wereld leefbaar achterlaten voor onze kinderen”, stelt Rudolph de Jong, directeur van Rubia 100% Natural  Colours (Rubia). “Het verven is het smerigste stukje van de fashionindustrie. We verduurzamen de wereld natuurlijk niet door deze industrie – en dus ook het verven – naar het verre oosten te verplaatsen. Daar worden nu nog tonnen aan kleurstof gemaakt uit aardolie. Stel je eens voor welke impact we maken als we daarmee stoppen en gaan verven met natuurlijke materialen! In plaats van het uitstoten van CO2 zouden we dan juist CO2 opnemen, vanwege de planten die we gebruiken voor het verfproces. Omdat we alleen biologisch materiaal nemen, komen er geen pesticiden aan te pas. En bovendien verbruiken we minder water.”

Goede, sterke verfreceptuur
Waarom verven we eigenlijk nog niet met natuurlijke kleurstoffen? De Jong: “Dat was tot nu toe veel duurder en de kwaliteit was nog niet goed genoeg. Ons doel was een goede, sterke verfreceptuur te ontwikkelen. Een kledingstuk moet ook na het wassen of na blootstelling aan zonlicht kleurecht blijven. Hiervoor zijn we op zoek gegaan naar een perfecte receptuur. Dat is nog niet zo eenvoudig, want door de hardheid en de pH-waarde van het water kunnen de kleuren bijvoorbeeld veranderen. Verder wilden we het verfproces betaalbaar houden. Dit betekent dat je, net als bij synthetische kleurstoffen, in één stap moet kunnen verven. Tot voor kort was bij gebruik van natuurlijke kleurstoffen nog altijd een kostbare tweede stap nodig.”

Laboratoriumschaal
Rubia heeft nu  – per kleur – een goed recept dat op laboratoriumschaal met bijvoorbeeld 20 gram wol werkt. De Jong: “We hebben dus uitgevonden hoe we kunnen spelen met de zogenoemde vrijheidsgraden binnen de receptuur. Dit is gelukt door de testen in onze fabriek in Steenbergen, waar we op duurzame wijze werken. Het verven gebeurt daar op kamertemperatuur door een enzymatische omzetting. De biologische teelt van de planten (Meekrap, Reseda en Wede) vindt plaats elders in Noord-Brabant. Het doel van de MITZuid-subsidie is dus bereikt.”

Rudolph de Jong, directeur van Rubia 100% Natural  Colours.

Nieuwe MITZuid-subsidie
De volgende stap voor Rubia is opschaling. Werkt wat in het laboratorium goed gaat ook in een 1000-liter bad met 500 kilogram wol? Voor deze opschaling heeft Rubia een nieuwe MITZuid-subsidie gekregen. “Daar zijn we blij mee”, zegt De Jong, “want het is een kostbare stap, alleen al vanwege het verbruik van grote hoeveelheden wol en verf. Het is ook een belangrijke stap, want daarna kunnen we onze verf op de markt brengen.”
Is het een kansrijke marktintroductie? De Jong denkt van wel. “Onze verfstoffen zijn goede producten, maar nog wel iets duurder dan synthetische verf. Gelukkig ligt de focus nu steeds meer op duurzaamheid, waardoor fabrikanten dat waarschijnlijk voor lief nemen.”

Uitvindingen
De Jong vindt het mooi dat er innovatiesubsidies zijn voor mkb-ondernemingen. “Uitvindingen blijken vaak door het mkb gedaan te worden. Het zou goed zijn als de Shells en Coca-Cola’s van deze wereld dit soort research zouden bekostigen, maar zij doen dat helaas niet. Om duurzaamheid te stimuleren zijn deze subsidies dus nodig. Het is behoorlijk wat werk om de subsidie aan te vragen, maar mijn ervaring is dat je er wel goede ondersteuning bij krijgt van de adviseurs van Stimulus Programmamanagement. Ook tijdens de uitvoering van het project. Op al onze rapportages geven zij feedback en daarmee komen we steeds verder.”

Over Rubia 100% Natural Colours
Rubia 100% Natural produceert natuurlijke kleurstoffen voor de tapijt-, textiel,- en kledingindustrie. Het bedrijf heeft een gepatenteerde technologie ontwikkeld om kleuren uit planten te halen.

Lees meer: www.rubia-nc.com