Van plastic soep naar plasticvrije thee!

We consumeren bergen plastic met z’n allen. Allemaal recyclebaar volgens de fabrikanten, maar in de praktijk blijkt slechts een klein percentage ook daadwerkelijk hergebruikt te worden. Een groot deel komt als microplastics in de water- en voedselkringloop terecht. Deze verontreiniging vormt intussen een serieus gevaar voor de gezondheid van mensen. Helian Polymers werkt daarom aan een biologisch afbreekbaar kunststof, geschikt voor een theestick die gewoon in de groenbak kan. Faeïg tekent voor het ontwerp en de productie van de theestick.

Zowel de stick als de verpakkingsfolie moeten biologisch afbreekbaar zijn binnen 90 dagen.

Project: Van plastic soep, naar plastic-vrije thee!

Projectpartners:

Helian Polymers B.V.
Faeïg B.V

Looptijd:

1 januari 2022 – 31 december 2023

Financiering:

Volgens Ruud Rouleaux, materiaaltechnoloog en directeur van Helian Polymers, is greenwashing een groot probleem. “Veel bedrijven doen zich groener en duurzamer voor dan ze zijn, zeker als het gaat om plastic. Daarbij is de plasticindustrie een enorme industrie die almaar groeit. Als je bedenkt dat bijna 50 procent van deze kunststoffen na 2000 is geproduceerd én het minstens 100 jaar duurt voordat ze zijn afgebroken, besef je dat we met een gigantisch probleem zitten. Microplastics vormen niet alleen een plastic soep in de oceaan, ze verontreinigen ook de bodem en daarmee ook de water- en voedselketens. Denk bijvoorbeeld aan de minuscule stukjes landbouwplastic die door machines de grond in worden gefreesd. Het recyclen van plastic – wat overigens maar met minder dan 10% van het plastic gebeurt – is daarom geen afdoende oplossing. Een andere oplossing is het gebruik van biologisch afbreekbaar materiaal. Daarom ontwikkelen we een plasticvervanger die gewoon in de biobak kan.”

Composthoop
Is er al een alternatief voor gewoon plastic dat goedkoop en licht is? Rouleaux: “Jazeker, dat is PHA. Dit zijn afbreekbare polymeren die door bacteriën – fermentatie dus- worden gemaakt. Na gebruik kunnen ze zo de composthoop op.”
Waarom gebruiken we dan nog steeds fossiele plastics, oftewel plastics op basis van aardolie? “De grondstof PHA is nog steeds duurder dan plastic en de verwerkingseigenschappen zijn anders dan die van normale kunststoffen, maar in beide punten komt verandering. In China dalen de prijzen voor PHA flink. Door de MIT Zuid-subsidie hebben we onderzoek gedaan naar de beste receptuur en verwerkingstechnieken van PHA en dat levert goede resultaten op. Het ontwikkelen van een biologisch afbreekbare plasticvervanger is onze bijdrage aan het project dat we samen doen met Faeïg, ook een Limburgs bedrijf. Het doel is dat Faeïg een productielijn ontwikkelt en inricht voor een theestick die volledig biologisch afbreekbaar is.”

Laboratorium
Nydia Badillo is projectmanager bij Helian Polymers. Zij legt uit hoe de ontwikkeling van het bioplastic voor de theestick in zijn werk gaat. “In ons laboratorium mengen en bewerken we PHA met andere grondstoffen en onderzoeken we de juiste verhoudingen. De research is ontzettend arbeidsintensief en kostbaar bovendien. Zonder de subsidie zou het veel langer geduurd hebben en hadden we waarschijnlijk onze tijd besteed aan een minder complex product waarvoor minder research nodig is. Materiaal voor een theestick moet flexibel zijn, tegen hoge temperaturen kunnen en geperforeerd kunnen worden, zodat de thee in contact komt met water. De folie waarin de stick is verpakt, moet luchtdicht en licht zijn. Zowel de stick als de verpakkingsfolie moeten biologisch afbreekbaar zijn binnen 90 dagen.”

Ruud Rouleaux, directeur van Helian Polymers

Kers op de taart
Binnenkort neemt Helian Polymers de proef op de som. “We gaan naar een proefopstelling in Gent waar machines staan waarmee we onze laboratoriumtesten met veel grotere hoeveelheden kunnen herhalen. Dan pas zien we of wat in ons laboratorium goed gaat, ook werkt op grotere schaal. Die kennis is belangrijk om later te kunnen opschalen. Uiteindelijk moeten de theesticks natuurlijk op grote schaal geproduceerd kunnen worden. Er gaan dan honderden kilo’s grondstof doorheen. Als je bedenkt dat een kilo PHA meer dan 10 euro kost, begrijp je dat de testen in Gent voor ons echt de kers op de taart zijn.”

Nieuwe toepassingen
Wat gebeurt er als het Faeïg gelukt is om een proof of concept te ontwikkelen? Rouleaux: “Dan is het project geslaagd en gaat Faeïg verder met de theestick. Wij gaan dan aan de slag met de kennis die we hebben opgedaan in het project. We gaan bijvoorbeeld aantonen dat onze folie in bulk geproduceerd kan worden. Tegelijkertijd zoeken we naar nieuwe toepassingen van PHA. Zo hebben we al contact met een papierfabriek uit Roermond die PHA wil maken uit afvalwater en dit wil gebruiken voor de coating van het eigen papier.”

Eerste in de markt
Rouleaux denkt dat de toepassingen van PHA talloos zijn. “Je kunt het gebruiken om koffiecapsules mee te produceren of om er landbouwfolie van te maken. Voor ons is het nu belangrijk om door te pakken, zodat we de eerste in markt zijn die hoge kwaliteit PHA kan maken.”

 

Over Helian Polymers
Helian Polymers houdt zich al meer dan 15 jaar bezig met het ontwikkelen van PHA-gebaseerde materialen waarmee klanten duurzame producten kunnen produceren.

Lees meer: https://helianpolymers.com