Sinaasappelschil wordt grondstof

Integrale verwerkingslijn voor extractie van bio-based grondstoffen uit sinaasappelschillen

De Rijksoverheid heeft de ambitie gesteld om in Nederland tot een volledig circulaire economie te komen in 2050. In Zuid-Nederland hebben twee bedrijven deze uitdaging ter harte genomen door een afvalstroom van sinaasappelschillen in een waardestroom te veranderen voor andere processen.

De ambitie is om binnen vijf jaar vijf fabrieken te openen in Europa

Project: Integrale verwerkingslijn voor extractie van bio-based grondstoffen uit sinaasappelschillen

Projectpartners:

PeelPioneers BV, Van de Donk & Wijdeven Process Technology BV

Looptijd:

1 oktober 2019 – 31 december 2020

Financiering:

Van afvalstroom naar waardestroom
Jaarlijks wordt er in Nederland 250 miljoen kilo aan citrusschillen weggegooid. Waar sinaasappelschillen normaliter als afvalstroom worden gezien waar kosten aan verbonden zijn, ontwikkelden PeelPioneers en D&W Process Technology een bioraffinage concept om dit ‘afval’ om te zetten in food & feed-ingrediënten en chemische bouwblokken. Daarbij kun je denken aan oliën en voedingsvezels voor de food industrie met toepassingen in onder andere bakkerijproducten, vlees(vervangers), soepen en sauzen.

Projectleider Sytze van Stempvoort van PeelPioneers beschrijft vol overtuiging hoe het MIT Zuid-project beide bedrijven in staat heeft gesteld om voedingsvezels en flavonoïden uit sinaasappelschillen te winnen. Waar in het verleden 10% van de sinaasappelschilmassa waarde vertegenwoordigde, stelt het nieuwe proces beide bedrijven in staat om uit 60% aan waarde te behalen. Deze voedingsvezels en flavonoïden vormen grondstoffen voor onder andere de voedingsmiddelenindustrie. Waar in het verleden deze grondstoffen geïmporteerd werden uit citrus producerende landen, schept het ontwikkelde proces de mogelijkheid om deze grondstoffen in Zuid-Nederland te produceren.

Samen pionieren
“Voor een ‘niet-citrus’ land als Nederland is dit een uniek proces. Hierin gaat het ook om de manier waarop je kijkt naar afvalstromen”, zo stelt Sytze van Stempvoort. Waar andere bedrijven het sap uit de sinaasappel centraal stellen, stellen wij hun afvalproduct (de schil) centraal”. “Wij draaien het proces dus om en kijken wat de schil zijn geur, smaak en structuur geeft”. Beide partijen pionieren samen in dit ontwikkelproces, waarbij PeelPioneers expertise inbrengt op het gebied van R&D en grondstofwinning en D&W Process Technology zijn strepen heeft verdiend op het gebied van werktuigbouwkunde en procestechnologie.

MIT Zuid-subsidie als ‘cement’
De MIT Zuid-subsidie speelde een fundamentele rol in het ontwikkelproces. Beide ondernemers hebben risico genomen en veel onderzoektijd en -geld geïnvesteerd om te komen tot de verwerkingslijn. De MIT Zuid-subsidie vormde hierbij het cement waar de ontwikkeling op kon steunen.

Grootschalige verwerking
Deze samenwerking heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen. Beide partijen zijn het experimentele stadium voorbij en ze hebben één integraal verwerkingsproces ontwikkeld voor de grootschalige verwerking van sinaasappelschillen. Het jaar 2021 staat daarom in het teken van de opening van de eerste grootschalige verwerkingsfabriek voor sinaasappelschillen. Projectleider Van Stempvoort is trots om te melden dat het de grootste verwerkingsfabriek in zijn soort betreft en dat die wordt gerealiseerd in Zuid-Nederland (Den Bosch). De fabriek is gefinancierd uit verschillende private en publieke bronnen, waarbij ook de banken overtuigd zijn van de potentie van deze fabriek. En na 2021? De ambitie is om binnen vijf jaar vijf fabrieken te openen in Europa.

Projectwebsite: peelpioneers.nl