100% herbruikbare meststof reduceert stikstofuitstoot

Hoe kun je een schip efficiënter laten varen en de vaarroute beter plannen? Een belangrijke vraag voor een rederij, want een schip gebruikt gigantisch veel brandstof. Ook een belangrijk maatschappelijk vraagstuk, want we moeten minder CO2 uitstoten. Progression IT Business Solution had het idee om een schip uit te rusten met sensoren en de gegevens die deze opleveren, te koppelen aan verschillende platformen. Al deze gegevens zouden gebruikt worden voor een dashboard. Daarmee zou de kapitein het schip zo efficiënt mogelijk kunnen inzetten. Met een subsidie van MIT Zuid zette het IT-bedrijf uit Terneuzen een uitgebreid haalbaarheidsonderzoek op poten voor dit dashboard.

Een schip efficiënt laten varen is een belangrijk, zowel vanuit economisch als maatschappelijk perspectief.

Project: ERP Sleepboot Dashboard oplossing

Projectpartners:

Progression IT Business Solutions B.V.

Looptijd:

1 mei 2021 – 31 december 2021

Financiering:

“Wij doen de IT-ondersteuning voor diverse klanten in de regio”, vertelt Patrick Wille, directeur van Progression IT Solutions uit Terneuzen. “We zagen mogelijkheden om hen met een dashboard beter te ondersteunen, zodat zij efficiënter van hun schip gebruik konden maken. We legden ons idee uit aan twee klanten die meteen wilden meewerken aan onze haalbaarheidsstudie. Toen we hoorden dat de subsidie voor het uitwerken van onze studie toegekend was, zijn we voortvarend aan de slag gegaan. Zonder deze subsidie hadden we waarschijnlijk niet doorgepakt, want het is een enorme klus geweest om ons doel – een proof of concept – te bereiken. We hebben ons idee tot in de puntjes uitgewerkt in een digitaal schip.”

Alternatieven zoeken
Bleek het idee haalbaar te zijn na de studie? Wille: “Niet in de vorm die we oorspronkelijk voor ogen hadden. Alles bij elkaar zou de klant minimaal 100.000 euro per schip moeten investeren in het dashboard en alles wat daarbij hoorde. Dat was teveel. De sensoren waarmee je bijvoorbeeld de druk op een as kunt meten, bleken veel te kostbaar. We zochten daarom naar alternatieven en die hebben we gevonden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om trillingen en uitlaatgassen te meten en aan de hand daarvan kun je afleiden hoeveel kracht een schip verbruikt. Zo heb je de dure sensoren niet per se nodig.”

Artificial intelligence
Betekent dit dat jullie het idee toch nog op een andere manier gaan uitvoeren? “Voor een groot deel wel, maar dus niet precies zoals we vooraf hadden bedacht”, zegt Wille. “Natuurlijk is het jammer, maar toch heeft de haalbaarheidsstudie veel opgeleverd. Het is goed om te weten dat iets niet haalbaar is voordat je klant of jijzelf grote investeringen doet. Bovendien hebben we er ontzettend veel van geleerd en gaan we verder met onderdelen die wel werken. Zo gaan we Artificial Intelligence (AI) inzetten voor de gegevens die we genereren.”

Kans pakken
Wille: “Of ik nog een keer een haalbaarheidsstudie zou doen met een MIT-subsidie? Jazeker! Het is een kans die je als bedrijf moet pakken. Een volgende keer zou ik wel de scope van het project wat meer beperken. Nu hebben we er veel meer uren in gestoken dan we van plan waren. Je wilt tenslotte toch goed werk leveren. Voor jezelf en voor de klant dankzij wie we uitgebreid onderzoek konden doen.”

Patrick Wille, directeur van Progression IT Solutions

Expertise opbouwen
Wille vindt het heel positief dat er subsidies zijn voor haalbaarheidsprojecten. “Het geeft kleinere bedrijven zoals Progression IT Solutions de kans om nieuwe expertise op te bouwen. Zonder de subsidie hadden we daar geen mensen voor vrij kunnen maken. Bovendien hebben we onze klanten aangenaam kunnen verrassen. We hebben laten zien dat we nog meer voor hen kunnen betekenen dan we al doen. Ook spreken we nu nog meer elkaars taal. Dit alles biedt weer groeikansen voor ons bedrijf.”

Over Progression IT Business Solution BV
Progression werd in 2005 opgericht. Het is een full-service ICT-dienstverlener met de focus op het leveren van meerwaarde door het toepassen van IT-oplossingen. Het bedrijf telt 13 medewerkers en houdt zich bezig met de levering, implementatie, beheer en onderhoud van ICT.

Lees meer: https://www.progression.nl