De extractie van blauwe kleurstof uit micro-algen

In dit Interreg Vlaanderen-Nederland project werd onderzoek gedaan naar de extractie van blauwe kleurstof uit micro-algen. Aan het woord is Leon Joore, Innovatie directeur van Millvision BV. Het project De Blauwe keten is inmiddels afgerond, maar is een uitdagend project gebleken.

De glastuinbouw beleeft moeilijke tijden door oplopende kosten en een toenemende wereldwijde concurrentie. Zowel Vlaanderen als Nederland voeren dan ook een ondersteunend beleid naar glastuinbouw om de noodzakelijke transitie en de daarbij horende modernisering te kunnen realiseren. Hierbij werd gezocht naar een verrijking van het bestaande aanbod zoals de commerciële teelt van microalgen, goed voor toepassingen in de voedings- en textielindustrie, bouwsector, farmacie en cosmetica.

Het grensoverschrijdende karakter gaf het project extra kleur

Project: De Blauwe Keten

Programma:

Interreg VA Brabant

Projectpartners:

Inagro vzw, POM Oost-Vlaanderen, Centexbel, Millvision BV, StapperDuurzaamAdvies, BOM Business Development & Foreign Investments BV, Katholieke Universiteit Leuven, VZW Boterakker, Universiteit Gent

Looptijd:

01 januari 2016 – 01 januari 2019

Financiering:

Spirulina
“De commerciële teelt van microalgen komt meer en meer in de belangstelling te staan. Eén van de meest bekende microalgen is Spirulina.” Binnen het project werd gekeken in welke mate spirulina en het afgeleide product fycocyanine toegepast kan worden als duurzame grondstof voor hoogwaardige toepassingen in verschillende sectoren.

Langdurige kleurechtheid
Leon Joore:  “De verkregen blauwe kleurstof vanuit fycocyanine bleek niet echt geschikt voor toepassing in gangbare papier- en kartonapplicaties, waarbij langdurige kleurechtheid noodzakelijk is in combinatie met lage kostprijs. Er was veel nodig om een en ander op kleur te brengen en te houden, wat uiteindelijk de duurzaamheid en de kosten niet ten goede komt. Zo zie je dat biobased en duurzaamheid niet altijd hand in hand gaan. Deze kleurstof is mogelijk wel  te gebruiken in een nichemarkt waar een meerprijs verantwoord kan worden. Dan zou je kunnen denken aan bijvoorbeeld een biobased  “houdbaarheidsindicator” op producten.

Het stabiliseren van de blauwe kleurstof is na veel inspanningen en bijkomend onderzoek in beperkte mate gelukt, maar helaas onvoldoende voor een breed toepassingsbereik. Bij papier, karton, coating en biocomposiet was het niet mogelijk om antwoord te vinden op de UV-gevoeligheid: na het kleuren van de materialen verkleurden ze na verloop van tijd grijs. Bij textiel, met name linnen en katoen, lukte het wel om deze materialen succesvol te kleuren met de blauwe kleurstof. Door de zwakke UV stabiliteit wordt aangeraden om deze kleurstof niet te gebruiken voor textiel dat met direct zonlicht in contact komt. Voor andere markten lijkt de kleurstof mogelijk inzetbaar.

Cofinanciering vanuit de provincie Noord-Brabant
Twee partners binnen het project ontvingen een cofinanciering van de provincie Noord-Brabant van in totaal ca. € 105.000,- . “Het grensoverschrijdende karakter gaf het project extra kleur!”, besluit Joore met een knipoog.

Benieuwd naar de samenwerking tussen de partners en het onderzoek naar de extractie van blauwe kleurstof uit algen, eiwitten en eendenkroos? Deze video neemt je mee in de dagelijkse praktijk van ‘De Blauwe Keten’.