Camping levert schoon water aan boeren

De boeren rondom de camping kampen met droogte, terwijl zijn camping juist in het droge seizoen veel water loost op het riool. Schepen voeren zelfs water aan uit het Hollands Diep om de Zeeuwse akkers te bevloeien. Toen campingeigenaar Jos Westerbeke dat hoorde vond hij het hoog tijd worden om werk te maken van een lokale waterzuiveringsinstallatie. Hij wilde het afvalwater en regenwater van Camping Olmenveld zuiveren, bufferen en aanbieden als zoetwaterbron voor besproeiing aan de omliggende boeren. De OPZuid-subsidie heeft het project in een stroomversnelling gebracht en niet alleen vanwege het geld.

Jos Westerbeke zette zijn tanden in een realistisch plan om water te zuiveren, zodat het bruikbaar zou worden voor de boeren in de omgeving en voor zijn camping. Dit betekent dat de toiletten gespoeld worden met gezuiverd slootwater. Ook het slib haalt hij uit het water en dat gaat weer naar een vergister om er groene stroom van te maken. Binnen vijf jaar loost hij vrijwel geen water meer op het riool. Alles wordt ter plekke gezuiverd, in een bassin bewaard en verkocht aan boeren in de buurt. Voor al dat water liet hij een bassin aanleggen van 20.000 kubieke meter.

Camping Olmenveld in Serooskerke

Project: Camping Olmenveld

Projectpartners:

Camping Olmenveld BV, PureBlue Water BV, HISWA-RECRON

Looptijd:

24 maanden

Financiering:

Lef en doorzettingsvermogen
Met zijn technische achtergrond bedacht Westerbeke in nauwe samenwerking met PureBlue Water een uitgekiend waterzuiveringssysteem. Toch is kennis volgens hem niet het enige wat nodig is om een innovatieproject tot een succes te maken. Een flinke dosis lef en doorzettingsvermogen is minstens zo belangrijk. “Wij hebben meer dan een jaar nodig gehad om alle vergunningen rond te krijgen, simpelweg omdat we iets gingen doen wat er nog niet was. Ook voor de waterschappen is dit een nieuwe manier van zuiveren. Nu wij niet meer alles lozen op het riool, is het vreemd dat we nog de volledige rioolheffing betalen. Dus ik ga in gesprek met het waterschap om de mogelijkheden te bekijken. Verder vraagt het systeem finetuning en ook dat kost tijd. We zijn nu bezig met het filteren van medicijnresten uit het rioolwater, zodat het bruikbaar wordt voor de boeren. De eerste proefmetingen uit het laboratorium zijn veelbelovend.”

Teruggeven aan de aarde
Westerbeke: “Waarom al die moeite naast mijn drukke werk op de camping? Het is een combinatie van de camping toekomstbestendig maken en maatschappelijk ondernemen. Campings zijn grootverbruikers van energie. En ik vind dat wie veel van de aarde wegneemt, ook wat moet teruggeven. We kunnen wel doorgaan tot het niet meer gaat en er nog nauwelijks zoet water in Zeeland is voor de boeren, maar we kunnen er ook wat aan doen. Met dit project creëren we een totaal nieuwe synergie tussen akkerbouw en toerisme.”

Terugverdientijd
“Of de subsidie een belangrijke rol heeft gespeeld om mijn idee daadwerkelijk te gaan uitvoeren? Jazeker. Ik durfde het aan doordat de subsidie de terugverdientijd van de installatie terugbracht naar 7 tot 10 jaar. Voor een groene investering is de terugverdientijd altijd wat langer, dus dit was voor mij acceptabel.” De subsidie zorgde ervoor dat alle partners, waaronder PureBlue Water die de waterzuiveringsinstallatie leverde, goed samenwerkten. We hadden een gedetailleerd uitgedacht projectplan en dat zorgt weer voor betrokkenheid die nodig is als het even tegen zit. Een ander pluspunt van de subsidie was dat we goed in beeld kwamen bij de provincie, waardoor er deuren opengingen bij bijvoorbeeld het aanvragen van vergunningen voor zoiets innovatiefs als ons project.”

Voorloper
Westerbeke vindt het niet erg om een voorloper te zijn. “Overigens ben ik dat niet alleen. Ik trek op met Camping Weltevreden in Zoutelande. In een ander project werk ik met Weltevreden en vakantiepark De Zeeuwse kust aan een project voor duurzaam watergebruik. We voeren allemaal proefprojecten uit om waterverspilling tegen te gaan. De kennis delen we met elkaar.”

Jos Westerbeke: “Wie veel van de aarde wegneemt, moet ook wat teruggeven.”

Rondleiding
In de zomer van 2023 werkt de installatie. “Ik verheug me erop om rondleidingen te geven aan mijn gasten die erg geïnteresseerd zijn in de waterzuivering op de camping”, zegt Westerbeke enthousiast. “Ik vind het belangrijk om mensen bewust te maken van duurzaam waterbeheer in Zeeland.”

Over Camping Olmenveld

Olmenveld Vakanties bestaat uit een familiecamping en een chaletpark. De camping bestaat sinds 1971 en Jos Westerbeke is eigenaar vanaf 2015. De camping heeft duurzaam waterbeheer hoog in het vaandel staan. Vanaf 2023 is het bedrijf selfsupporting voor water en energie.