Nu de vraag naar gezonde, duurzame en lokaal geproduceerde producten blijft groeien, en steeds meer druk komt op de gangbare dierhouderij (o.a. door de stikstofuitstoot, geuroverlast en CO2 uitstoot) wordt het belangrijker dan ooit om een efficiënte manier te vinden om ons eten te produceren welke geen negatieve impact heeft op de omgeving, milieuvriendelijk is, technologisch en economisch haalbaar is en maatschappelijk geaccepteerd wordt.
Zalmboerderij Maashorst is momenteel bezig met de realisatie van de eerste zalmboerderij van Nederland. Door middel van slimme productiemethoden en innovatieve filtratiesystemen (in-house ontwikkelde zuivering-, monitoring- en proces control systemen) zijn wij in staat om jaarrond de beste dieromstandigheden te bieden, geen negatieve impact te hebben op de omgeving en lukt het ons om dit te doen zonder het gebruik van antibiotica en chemicaliën.
Daarnaast willen we ons inzetten op de transitie van de agrarische sector en een huidige varkenshouderij ontwikkelen tot zalmboerderij. Met deze alternatieve en efficiënte vorm van voedselproductie (zonder geur-, stof, stikstof of geluidsoverlast) behalen we meer dan 93% CO2 reductie t.o.v. de voormalige varkenshouderij en 75% CO2 reductie t.o.v. zalm uit Noorwegen. Ook wordt er ook meer dan 96% ammoniakreductie gerealiseerd (>6.000 kg/jaar) t.o.v. van varkenshouderijen, waardoor stikstofdepositie tot een minimum wordt beperkt.
De gekweekte zalm zal volledig lokaal (in NL) verkocht gaan worden, omdat dit past bij de duurzame manier van kweken en verkopen die wij ambiëren. De productie van deze zalmkwekerij is met 80 ton op jaarbasis < 0,5% van de huidige Nederlandse vraag naar zalm.
Samen met toonaangevende instanties als de WUR, vakgroep Aquacultuur en visserij, Witteveen+Bos, Breukrand BV, Boerschappen, The Good Fish Foundation en diverse toeleveranciers werken wij samen om de zalmboerderij op de best mogelijke manier verder te ontwikkelen om zo een positieve bijdrage te leveren aan de transitie naar een duurzamer voedselsysteem. De zalmboerderij heeft hierin een faciliterende rol tussen instituten en bedrijven waarbij het uitwisselen van kennis en bouwen op elkaars expertise een essentiële rol speelt.
Doelstelling algemeen: “Binnen 3 jaar de eerste Nederlandse land-gebaseerde, natuurinclusieve, diervriendelijke en meest modern aangestuurde zalmboerderij operationeel hebben draaien te Uden (op een voormalige varkenshouderij), waarbij op jaarbasis ten minste 80 ton aan zalm wordt gekweekt, verwerkt en verkocht in de regio”.
Doelstelling OPZuid project: “Het in eigen beheer ontwikkelde en ontworpen land-gebaseerde zoetwater kweeksysteem voor zalmen op commerciële schaal testen, valideren en finetunen, van eitje tot volwassen vis”.
Zalmboerderij Maashorst: “een gezondere en duurzamere toekomt voor onze natuur en maatschappij.”
Strategisch EU-project
Dit project is aangemerkt als een strategisch EU-project. Lees hier meer over strategische EU-projecten binnen OPZuid 2021-2027.