Binnen de Energietransitie werkt Nederland aan duurzame, betrouwbare en beschikbare energie die betaalbaar is. Naast het opwekken van voldoende hernieuwbare energie is het transport, de conversie en de opslag van deze energie een grote uitdaging door netcongestie. Een oplossingsrichting is opslag van energie buiten het elektriciteitsnet om. Het direct opslaan van elektriciteit in een batterij is op grote schaal niet haalbaar, dus een energiedrager groen waterstof (H2) is een mogelijke oplossing. Helaas kleven er grote nadelen aan groen H2. Het gas wordt onder hoge druk gezet om de energiedichtheid te verhogen. Dit is een dure processtap én verhoogt explosiegevaar, waardoor transporteren en opslaan vaak niet mogelijk of rendabel. H2 is dus niet geschikt om in te zetten in mobiele toepassingen zoals aggregaten.
De beperkingen van H2 zijn te voorkomen door toevoeging van een tussenschakel: mierenzuur. Het kan, net als groen H2, worden geproduceerd uit groene stroom en CO2, is stabiel en niet explosief (dus makkelijk te transporteren) en heeft een hoge energiedichtheid. Aanvrager DENS heeft een prototype systeem ontwikkeld, waarin mierenzuur bij kamertemperatuur in H2 en CO2 en uiteindelijk elektriciteit wordt omgezet. Het ingekochte mierenzuur is duurzaam geproduceerd en door DENS gedeponeerd als hydrozine®. Het hydrozine-aggregaat biedt een oplossing voor het probleem van opslag, conversie en transport van hernieuwbare energie. Tevens biedt het een duurzaam alternatief voor systemen die niet op het net zijn aangesloten en dus afhankelijk zijn van vervuilende dieselaggregaten. Deze continu-draaiende diesel-installaties worden daarbij steeds vaker geweerd in milieuzones. De marktvraag naar duurzame alternatieven is groot, o.a. vanuit bouwconcern Heijmans.
De functionaliteit van het eerste prototype hydrozine-aggregaat is reeds bewezen. Het doel van dit project is een hydrozine-aggregaat (door) te ontwikkelen en daarmee voorbereidingen te treffen voor grootschalige marktbetreding. Hiervoor beoogt het consortium een nieuwe generatie hydrozine-aggregaten te ontwikkelen, geschikt voor seriematige productie, met verhoogde efficiëntie, nieuwe functionaliteiten en gereduceerde kostprijs. Dit betreft ontwikkeling en optimalisatie van verschillende deelcomponenten, het opzetten van een grootschalige productielijn van het eindproduct en het inrichten van een supply-chain voor hydrozine. Om dit te bewerkstelligen zal binnen dit project een ketenbrede samenwerking worden gevormd, waarbij iedere partij een unieke rol vervuld. De deelnemers zijn DENS, VHE en MCM. Bovendien zijn verschillende partijen betrokken bij de keten als (technologische) uitbestedingsrelaties, leveranciers, afnemers en het onderwijs.
Dit project resulteert in een ketenbrede samenwerking voor de grootschalige productie en ingebruikname van de aggregaten. Dit verhoogt het hydrozinegebruik, dus ook het transport, de opslag en de inzet van hernieuwbare energie. Tevens resulteert het in de uitfasering van de vervuilende dieselaggregaten, terwijl aan de grote vraag om offgrid energiebronnen kan blijven worden voldaan. De activiteiten en resultaten sluiten direct aan bij doelstelling SD2 van het OPZuid programma 2022. De aanvragers vermarkten de innovatie voor duurzame energietransport, conversie en opslag, én brengen een infrastructuur lokaal in de praktijk. Ook sluit het aan bij de Energietransitie (RIS3), zowel bij opgave ‘hoger aandeel hernieuwbare energie’ als opgave ‘toekomstbestendig en betrouwbaar energiesysteem’. Tevens leiden deze ontwikkelingen tot een versterking van het MKB in Zuid-Nederland door groei en versteviging van deelnemende Mkb’ers.