Tweede laag natuur door groene daken

Knaapen ontwikkelde een innovatief groen dak met zonnepanelen, planten en nestkasten. Het dak biedt verkoeling bij overmatige hitte en vangt neerslagpieken op. Het bedrijf uit Son en Breugel ontving een Europese subsidie van €840.448 voor het project ‘Van vergrijzing naar vergroening op sociale huurwoningen’. De provincie legde €360.192 bij.

Wateroverlast komt door klimaatverandering steeds vaker voor in de stad, net als overmatige hitte.  Vergroening van de stad helpt beide problemen oplossen. Knaapen zag dat de daken sociale huurwoningen hiervoor nog vaak onbenut bleven. Daarom ontwikkelde het bedrijf ROEF, een dak met zonnepanelen, beplanting en ingebouwde nestkasten.

Technisch manager Rob Pittens legt uit waarom ROEF een geweldig alternatief is voor een traditioneel pannendak. “Na een hoosbui houden we water op het dak vast en gebruiken dat voor de planten. Het voordeel hiervan is dat het riool wordt ontzien. Bovendien lozen we geen schoon water op het riool. Een groen dak werkt ook isolerend. Op een hete dag is het daardoor binnen zo’n 4-6 graden koeler.”

Biodiversiteit
Groene daken vormen een tweede laag natuur in de steden. Op de daken zitten nestkasten voor vogels. Ook insecten vinden er een thuis in de beplanting. Dit gaat de verschraling van biodiversiteit tegen. De eerste drie jaar heeft dakbeplanting water nodig, maar daarna vergt het weinig onderhoud. Een groen dak neemt CO2 op. De CO2-uitstoot levert binnen 10 jaar meer natuurherstel op dan de CO2-uitstoot die nodig is voor de productie.

Groen op daken is niet nieuw, maar groen op een hellend dak wel. Zowel groen als zonnepanelen op een dak is ook nieuw. Uit onderzoek blijkt dat deze combinatie een gunstig effect heeft op de opbrengst van zonnepanelen. In het dak zijn ook sensoren ingebouwd die de conditie van het dak en het groen weergeven. Dan zie je met een druk op de knop of onderhoud, bewatering of meststoffen nodig zijn.

Verder ontwikkelen
Vijf modulaire daken (Roef) zijn in april 2023 als proef geïnstalleerd op sociale huurwoningen in Eindhoven. Met de OPZuid-subsidie gaat Knaapen het dak verder ontwikkelen en uitrollen. Zo onderzoekt men of er een regenton XL aan het dak gekoppeld kan worden voor waterbuffering. Ook onderzoekt Knaapen verder hoe het dak 100% circulair kan worden en hoe het onderhoud nog beter en efficiënter kan.