Power Regenerate

De wereldwijde markt voor batterijen en accu’s is sterk groeiende vanwege de toenemende vraag naar elektrische voertuigen en draagbare (consumenten)apparaten zoals smartphones en tablets. Batterijen en accu’s worden uitvoerig getest op prestaties, veiligheid en levensduur.

Huidige testmethoden gaan uit van hetzelfde principe: batterijen worden geladen en weer ontladen waarbij bepaald wordt hoeveel energie in een batterij of accu gaat en hoeveel er weer uit komt. De veranderende stroom/voltage relatie is daarmee voorspellend voor de prestatie en levensduur van een bepaald type batterij. Voor innovatief onderzoek wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van impedantietechnieken, waarmee nog meer informatie kan worden verkregen. Onderzoeksinstituten laden en ontladen continu duizenden batterijen met behulp van cyclers. De ontlaad-energie wordt weggeventileerd als warmte. Dit is een enorm energieverlies.

Ivium Technologies, een Eindhovens bedrijf dat meetapparatuur voor electrochemisch onderzoek ontwikkelt en produceert en HedoN Electronics Development uit Delft, gespecialiseerd in precisie-elektronica, gaan in het project Power Regenerate een ‘impedantie capable cycler’ ontwikkelen die de (nu nutteloze) ontlaadenergie gebruikt voor het opladen van andere batterijen. Grote voordeel voor het onderzoeksinstituut of batterijenfabrikant is dan meerledig: Allereerst scheelt dit enorm in de energiekosten maar daarnaast is dit ook beter voor het milieu vanwege een lagere energievraag, minder koeling (airco) en ook minder testruimte. Nieuw hierbij is dat ook impedantiemetingen mogelijk zijn. Reeds bestaande regeneratieve systemen kunnen dit niet.

Het project sluit nauw aan op de doelstellingen en innovatiethema’s van de Topsectoren. In dit kader is HTSM en ICT het meest relevant omdat hierin specifiek Advanced Instrumentation wordt benoemd. Maar ook de roadmap Automotive heeft een directe link naar dit project omdat de vraag naar elektrische voertuigen, en daarmee accu’s, sterk groeiende is. Crossover is er naar de Topsector Chemie omdat de meetapparatuur van Ivium Technologies de focus heeft op electrochemische reacties in batterijen.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
R&D samenwerking (R&D)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
EINDHOVEN
Startdatum:
10-9-2020
Einddatum:
1-10-2021

Begunstigde:

Adres:
De Zaale 11
EINDHOVEN
Nederland
Partner(s):
Ivium Technologies B.V.; HedoN Electronic Developments BV

Financiering

Rijk:
€ 52.500
Noord-Brabant:
€ 52.500
Overig:
€ 52.500
Totaal publiek:
€ 157.500
Totaal privaat:
€ 195.000
Totale subsidiabele kosten:
€ 352.500

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag