Europese subsidieprojecten doen mee aan Open Energiedag

Op zaterdag 16 september 2023 kunt u de wereld achter uw stopcontact en thermostaat ontdekken. Kom langs bij duurzame energieprojecten in heel Nederland en maak kennis met de mensen en technieken achter de energietransitie.

In Zuid-Nederland doen diverse innovatieve projecten mee die tot stand zijn gekomen met Europese subsidie. Deze projecten bieden een breed scala aan innovatieve en duurzame oplossingen op het gebied van energieproductie, -opslag en -beheer. Tijdens het evenement kunt u meer te weten komen over deze projecten en hun impact op de energietransitie in Nederland.

Smart Energy Management
Binnen dit project is een ‘eigen mini-energiecentrale’ ontwikkeld, waarbij een aansluiting op het stroomnetwerk niet meer nodig is. De centrale is met name geschikt voor (monumentale) panden die moeilijk te verduurzamen zijn. Denk aan oude traditionele panden waarop geen zonnepanelen kunnen. Het bedrijf Micro Turbine Technologie heeft een kleine, lichtgewicht turbine gemaakt die met heel weinig groene brandstof zelf energie maakt. De turbine is te vergelijken met een straalmotor onder een vliegtuig. Deze levert energie aan een dynamo die net zoveel elektriciteit levert als 40 zonnepanelen. De mini-energiecentrale is net zo groot als een wasmachine en kost 25.000 euro.

Programma
Elk uur is er een presentatie waarin bezoekers kunnen de mini-energiecentrale in werking zien. Er is uitleg over de ontwikkeling, de werking en de voordelen van een eigen mini-energiecentrale. Natuurlijk kunt u al uw vragen stellen.

  • Van 10.00-15.00 uur, Esp 310, 5633 AE Eindhoven, gratis parkeren en een drankje voor de gasten.

High Voltage Active Filter
Net zoals bij water kan elektriciteit vervuild raken. Deze vervuiling zorgt voor een afname van de kwaliteit van elektriciteit. Een slechte kwaliteit van veroorzaakt in steeds vaker problemen in elektrische installaties. Waarom zou je water wél zuiveren en elektriciteit niet? Hiervoor heeft HyTEPS een High Voltage Active Filter ontwikkeld. HyTEPS laat tijdens de Open Energiedag zien hoe spanning en stroom wordt ‘gezuiverd’. “Schone” en betrouwbare spanning is nodig om toestellen goed te laten functioneren. Schone energie neemt bovendien minder ruimte in op het energienet, waardoor het minder snel vol is. Deze zogenoemde netcongestie is steeds vaker een probleem vanwege de toename van zonnecellen die niet altijd zuivere energie leveren.

Programma
U kunt live demonstraties bijwonen in het Power Quality lab van HyTEPS. Kom kijken hoe we met een actieve filterkast en meetapparatuur harmonischen en dips oplossen, en netvervuiling in kaart brengen.

  • Van 9.00-15.00 uur, Elisabethplaats 30, Gemert (naast Nettorama Gemert), gratis parkeren. Toegang vanaf 12 jaar.

Opleidingscentrum Rootz – Treeport
In het toekomstige opleidingscentrum Rootz worden mensen die nu werken in de fossiele chemie en maakindustrie omgeschoold naar werk in duurzame chemie en biobased grondstoffenwinning. Zij leren er bijvoorbeeld hoe zij duurzame grondstoffen kunnen verkrijgen uit bomen. Het doel is om hiermee de boomteeltsector een boost te geven en zo de transitie naar groene chemie in West-Brabant te versnellen. De boomteeltsector is één van de belangrijkste en beeldbepalende sectoren in het buitengebied van diverse West-Brabantse gemeenten, met het zwaartepunt in Zundert. Op de Open Energiedag komt u meer te weten over groene chemie en opleidingscentrum Rootz dat in het najaar open gaat.

Programma
Van 10.00 t/m 15.00 uur kunt u meedoen met een excursie die start met een korte presentatie over opleidingscentrum Rootz. Vervolgens maken we een rondwandeling over ons boomteeltcentrum. Op ons terrein staan 3 windmolens en liggen tienduizenden zonnepanelen op daken en op water. Hier zijn onder andere koelcellen verbonden, die ook te bezoeken zijn. We leggen uit hoe dit werkt en wat we nog meer op energiegebied doen.

  • Van 10.00 t/m 15.00 uur op Business Centre Treeport, op de locatie Treeport 103, 4891 PZ Rijsbergen (Zundert). Aanmelden voor de Open Energiedag is wenselijk en kan via  info@treeport.eu. Trek stevige schoenen aan, want we lopen ook op onverharde wegen. Kinderen zijn ook welkom.

Living Lab Metal Power en meer

Eindhoven Institute of Renewable Energy Systems (EIRES) van de TU Eindhoven en Metalot in Budel werken samen met vele partijen aan alternatieven voor fossiele brandstoffen. Metaalverbranding wordt gezien als een realistisch alternatief voor fossiele brandstoffen. Metaalpoeder brandt op een soortgelijke wijze als kolenpoeder, echter zonder CO2 uitstoot. Behalve verbranding kun je energie ook in metaalpoeder opslaan voor waterstofproductie. In beide gevallen blijft er roest over. Deze roest kan via een regeneratieproces – met behulp van hernieuwbare energie- weer omgezet worden naar metaalpoeder, klaar voor verbranding. Hierdoor ontstaat een circulair proces. In EIRES wordt op vele andere manieren gewerkt aan de energietransitie. Hoe? Dat ziet kunt u zien op de Open Energiedag.

Programma

Tijdens de Open Energiedag in Budel in het Future Energy Lab is er van alles te beleven. Zo kunt u live zien hoe het Brabantse ecosysteem samenwerkt aan de energiesystemen van de toekomst zoals  compact waterstof opslag en verbranding van ijzerpoeder. Er worden diverse films vertoond, onder meer over het Atlasgebouw op de campus van de TU Eindhoven. Dit is het meest duurzame onderwijs gebouw ter wereld. Verder zijn er presentaties over bijvoorbeeld de aanpak van netcongestie. Zo wordt gewerkt aan een complete proeftuin in Brainport waar oplossingen voor dit actuele probleem worden gezocht. Netcongestie wordt er niet op individueel niveau, maar op systeemniveau benaderd. Aspecten zoals techniek en regelgeving worden in de proeftuin onder de loep genomen. Ook zijn er presentaties van de Energy Learning Community waarin studenten uit het mbo, hbo en van de universiteit vanaf 2019 zijn gaan samenwerken. Het paradepaardje is de tuktuk op zonnecellen die de studenten gezamenlijk hebben ontwikkeld en gebouwd.

  • Van 9.30 t/m 17.00 uur bent u van harte welkom op de locatie Metalot Future Energy Labs, Randweg-Zuid 34, 6021 PT Budel Parkeren is gratis en aanmelden is niet nodig.

Vorig jaar
Tijdens eerdere edities waren er tal van investeringsprojecten te bezoeken, zoals zon- en windparken, biomassacentrales, aquathermie-, bio-energie- en bodemenergieprojecten, en netinfrastructuur. In 2022 openden meer dan zestig duurzame energieprojecten hun deuren en opgenomen ze zo’n 5.000 bezoekers.

Meer informatie
De Open Energiedag is onderdeel van de ‘Daar krijg je energie van’ campagne, die de NVDE is gestart in samenwerking met brancheverenigingen NWEA, Holland Solar, Energie Samen, Bodemenergie Nederland, Geothermie Nederland en Vereniging Warmtepompen. Lees meer over de Open Energiedag en de projecten die meedoen.