Dertig jaar Europese subsidies voor innovatie en samenwerking in Zuid-Nederland

Stimulus Programmamanagement viert haar dertigste verjaardag met een inspirerend jubileumevent en blikt terug op baanbrekende innovaties en samenwerkingen in Zuid-Nederland. Tijdens het evenement sprak Diederik Samsom. Zijn boodschap? Weg met Europachagrijn!

27 juni 2024 – Eindhoven. Na een geslaagde viering van het 30-jarig bestaan van Stimulus Programmamanagement, kijken we terug op een inspirerend evenement dat de focus legde op de impact van drie decennia aan subsidieprogramma’s in Zuid-Nederland. Het jubileumevent, gehouden op donderdag 27 juni in het Evoluon in Eindhoven, bracht een scala aan beleidsmakers, bestuurders en stakeholders uit het veld samen om de mijlpalen te vieren en vooruit te kijken naar de inzet van Europese subsidies in Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en Gelderland.

Impact
In opdracht van de Europese Commissie, diverse ministeries en de genoemde provincies voert Stimulus Europese, nationale en regionale subsidieprogramma’s uit. “We zijn gevestigd in Eindhoven, maar vallen organisatorisch onder de provincie Noord-Brabant”, aldus Hans Overbeek, hoofd Stimulus Programmamanagement. “Stimulus zorgt ervoor dat de subsidie terecht komt bij projecten die echt impact maken op onze samenleving en economie. Tijdens de voorbereiding, uitvoering en beoordeling van een project zijn we zowel vraagbaak als controleur.”

Wegen naar Brussel
Het jubileumevent werd geopend door Han Polman, Voorzitter van het Comité van Toezicht EFRO en Commissaris van de Koning in Zeeland.  “Met trots kijken we terug op dertig jaar innovatie in Zuid-Nederland, waarin we samen grenzen hebben verlegd op het gebied van duurzame energie, grondstoffen, voedsel en tal van andere transitiethema’s. Ik denk dat we zelfs nog wel wat méér ruimte kunnen geven aan innovatieve projecten in Zuid-Nederland. Soms hebben deze een duwtje nodig bij het naar de markt brengen van een technologie of product. Projecten die steun bij deze stap verdienen, moeten die ook krijgen. Opschaling van Nederlandse projecten is belangrijk om transities echt verder te brengen. Om dit mogelijk te maken, moet we de wegen naar Brussel blijven bewandelen.”

Toenemend Europachagrijn
Diederik Samsom onderstreepte in zijn keynote speech ‘Weg met Europachagrijn’, de noodzaak van een actief constructief Europees beleid voor het versterken van het nationaal belang. “Ons nationaal belang vaart wel bij een constructief Europees beleid. De praktijk is echter dat de Nederlandse politiek en ambtenarij met de rug naar Europa staan. Daardoor krijgt Nederland in Europa nog te weinig voor elkaar. Het gevolg? Toenemend Europachagrijn. Hoe dit te doorbreken? Door samen te werken, niet alleen binnen onze landsgrenzen, maar ook daarbuiten, kunnen we gezamenlijk sterker staan en meer bereiken”, aldus Diederik Samsom.

Springplank
Het informele deel van het programma stond in het kader van ontmoeten, vieren, kijken en proeven. Onder het genot van het voedsel van de toekomst konden de aanwezigen de jubileumexpositie bekijken ‘Europese subsidies: Springplank voor innovatie en samenwerking in Zuid-Nederland’ met baanbrekende projecten uit de afgelopen drie decennia. Van zelfrijdende bus tot plantaardige visvervanger, van innovatieve ijzerbrandstoftechnologie tot ontwikkeling van technologieën die de Einstein Telescope dichterbij brengen.

De digitale expositie bekijkt u hier.
Bekijk de aftermovie van de inspirerende viering van het dertigjarig jubileum!