Hoofdaanvrager: Shapeways B.V.
Medeaanvrager: Borges3D B.V.
Projecttitel: Ontwikkeling scanrobot voor sortering binnen high-mix high-volume industrieën
Topsector: High Tech Systemen en Materialen & ICT
Projectperiode: 01-10-2017 – 30-06-2017
Sinds een aantal jaren is 3D-printen (Additive Manufacturing – AM) een opkomende productiemethode. Shapeways B.V. is in aantallen prints per dag het grootse 3D-printbedrijf ter wereld. Het levert aan zowel consumenten, die met name enkele prints van eigen producten bestellen of producten die ze op de website kunnen vinden (en aanpassen), als aan bedrijven. Voor bedrijven is het 3D-printen met name interessant op gebieden als (rapid) prototyping tijdens productontwikkeling, het produceren van kleine batches (gelimiteerde oplagen) producten, of lokaal kunnen produceren.
Momenteel is Shapeways uit Eindhoven wereldwijd marktleider op het gebied van 3D-printing voor consumenten en bedrijven. Inmiddels heeft Shapeways al meer dan 10 miljoen unieke producten geproduceerd en levert deze dagelijks in 150 landen. Als productietechniek maakt Shapeways hiervoor voornamelijk gebruik van de Selective Laser Sintering (SLS), waarbij batches van verschillende 3D producten op basis van een veelheid aan opdrachtgevers van printjob gezamenlijk in containers van 30x30x30 cm worden geprint.
Het gevolg hiervan is echter dat de producten willekeurig uit de printer komen en achteraf weer handmatig moeten worden gematcht met de printorders, zodat producten bij de juiste klanten terecht komen. Dit is momenteel een handmatig proces wat veel tijd en geld kost, en uiteindelijke bedrijfsgroei voor Shapeways (en andere bedrijven in high-mix high-volume industrieën) limiteert.
In dit MIT-R&D-samenwerkingsproject ontwikkelen de projectpartners Shapeways en Borges3D gezamenlijk aan een geautomatiseerde scanoplossing, die het handmatige proces moet vervangen en zo kosten en tijd reduceert en verdere bedrijfsgroei (aansluitend bij de groeiende marktvraag) mogelijk maakt.
De beoogde automatisering van deze stap is zeer complex, door de grote variëteit aan modellen, de verschillen in oriëntatie, kleur, materiaal, afwerking en de beweeglijke componenten binnen een model. Beschikbare systemen op de markt zijn niet voor toepassingen als deze (high-mix high-volume) ontwikkeld en hebben weinig tot geen begrip van wat ze scannen (behalve het herkennen van een vorm) om om te kunnen gaan met deze variëteit. De beoogde oplossing moet hier verandering in brengen en gaat op die manier (ver) voorbij aan de huidige stand der techniek.