ENPICOM BV en Cytura Therapeutics BVwerken samen om een nieuwe biomarker en diagnostische test te ontwikkelen voor de vroegtijdige detectie van kanker.
Uitdaging
De ontwikkeling van kanker kost doorgaans enige tijd, en de uitdaging is om er zo vroeg mogelijk bij te zijn. Vroegtijdige detectie en interventie heeft een positief effect op het welzijn van de patiënt en de hiermee geassocieerde kosten.
In dit project zullen Cytura Therapeutics en ENPICOM hun krachten bundelen voor de ontwikkeling van tools ten behoeve van screening en diagnostiek in dit veld. Deze samenwerking zorgt voor een unieke synergie tussen diverse velden zoals therapieontwikkeling, diagnostiek, test (assay) ontwikkeling, bioinformatica, en machine learning.
Ambitieuze doelen
Het project streeft ernaar om een nieuwe biomarker en diagnostische test te ontwikkelen voor de
vroegtijdige detectie van kanker. Gebruikmakend van de meest recente bioinformatica innovaties en
gebaseerd op duplex sequencing en machine learning voor patroonherkenning in specifieke humane
(bloed)cellen, brengt deze R&D-samenwerking een nieuwe aanpak naar de markt:
– Het slaan van de brug tussen het observeren van bestaande mutaties in patiënten en het identificeren van de onderliggende processen die eraan ten grondslag liggen.
– Het ontwikkelen van een diagnostische test om de aanwezigheid van mutaties in bloedcellen aan te tonen.
Technologische sprong
De nadruk van het project zal liggen op het kwantificeren van DNA-afwijkingen die voorkomen in vroege stadia van kanker. Hiervoor zullen biochemische en bioinformatica methoden worden ontwikkeld, die gebaseerd zijn op het onderliggende mechanisme dat verantwoordelijk is voor de mutaties.
De beoogde nieuwe methodes zullen gebaseerd zijn op duplex sequencing en machine learning,
technieken die zorgen voor de benodigde verfijning en versnelling in het analyseren van
mutatiepatronen in humane bloedcellen.
Betrokken topsectoren: LSH, HTSM & ICT en Chemie
Het project past in de topsector LSH Life Sciences & Health, in de roadmaps enabling technologies en moleculaire diagnostiek. Het project heeft een cross-over met de topsector HTSM & ICT: transcending technology, Big Data, Artificial Intelligence (AI), Machine learning en ICT voor monitoring en controle. Het project heeft een verdere cross-over met de topsector Chemie met innovaties gericht op moleculaire behandelingen, gepersonaliseerde gezondheid en faciliterende technologieën die het begrip van cellulaire processen ondersteunen.