Doorontwikkeling biologische kringloopboerderij De Koekoek

Marc en Pipie Smits van Oyen zijn samen eigenaar van Landgoed de Koekoek, een gemengd biologisch bedrijf met veel aandacht voor natuur en biodiversiteit. Het landgoed is al jarenlang in de familie en bestaat uit totaal 152 hectare cultuurhistorisch landschap, met diverse percelen met biologische akkerbouw en groente teelten, natuur- en vogelbeheer, weide- en bosgebieden, een aantal varkens en een kudde Aberdeen Angusrunderen bestaande uit 43 zoogkoeien, 31 stuks jongvee en 35 stieren. De ambitie van de familie is om in de toekomst de biologische kringloop op het bedrijf volledig te kunnen sluiten en de afzet zoveel mogelijk in de eigen omgeving plaats te laten vinden.

Om dit mogelijk te maken wordt er met behulp van dit project een helling strostal gerealiseerd, welke geschikt is voor het verblijf van de gehele familiekudde. Op dit moment lopen de runderen jaar rond buiten, en wordt er veel stro verbruikt om de runderen in de winter op een zacht strobed te kunnen laten rusten. Dat zorgt voor hoge kosten, er moet veel stro worden aangevoerd en het stro is slechts gedeeltelijk bruikbaar als meststof voor de akker- en tuinbouwteelten, waardoor ook invoer van mest nodig is. Een goede nieuwe stalvoorziening is essentieel om de kosten te kunnen reduceren en de mest van de dieren optimaal in te zetten als voedingsstof voor de bodem van de biologische percelen. Vruchtbare gronden zullen leiden tot goede opbrengsten, wat belangrijk is voor de afzet. Op dit moment wordt circa 35% van het vlees en 1 % van de groenten rechtstreeks afgezet. Het grootste deel van de akker- en tuinbouwproducten gaat direct naar groothandels en diepvriesproducenten. De runderen en varkens op het bedrijf worden gedeeltelijk verkocht via eigen kanalen en gedeeltelijke doorverkocht aan collega ondernemers. De oudere dieren komen nu bij grote slachterijen terecht. Dat is zonde, omdat de meerwaarde van het duurzaam, met oog voor natuur geproduceerde product grotendeels weer verloren gaat in deze ketens. Daarom zal er een online verkoopconcept worden gerealiseerd, wat het mogelijk maakt om 100% van het vlees en een gedeelte van de groenten lokaal af te zetten. Ook maakt dit project het mogelijk dat het bedrijf verder wordt geëxtensiveerd. Er worden op het bedrijf meerdere Agroforestry gebieden aangelegd, die functionaliteiten hebben voor de natuur en biodiversiteit, waterberging, voor de varkens en runderen dienen als leefgebied met veel schaduwplaatsen en medicinale planten en voor consumenten opengesteld zullen worden als zelfpluktuin, waardoor een unieke beleving van het gebied ontstaat. De dieren die in de Agroforestry gebieden lopen krijgen een zeer divers voedingsaanbod, waardoor een unieke smaak van het vlees ontstaat. Daardoor kan een nieuw concept, ‘Agroforestry vlees’ worden ontwikkeld en in de markt gezet. Al deze aanpassingen samen leiden tot een uniek concept waarbij natuur en biodiversiteit, dierenwelzijn, beleving van het gebied, het sluiten van kringlopen en een rendabele businesscase voor de ondernemers samenkomen. Dat zorgt voor een volhoudbare landbouw op korte en lange termijn.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
(Fysieke investeringen voor innovatie en modernisering van agrarische ondernemingen)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
Drimmelen
Startdatum:
1-9-2019
Einddatum:
31-8-2021

Begunstigde:

Adres:
Buitendijk 1
Drimmelen
Nederland
Partner(s):
J.M.P. Smits van Oyen

Financiering

EU (ELFPO)
€ 55.491
Noord-Brabant:
€ 55.491
Totaal privaat:
€ 166.474
Totale subsidiabele kosten:
€ 277.457

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek