Tongkweek

Tongkweek: Ja-Natuurlijk

De projectpartners werken samen aan een duurzaam kweeksysteem voor tong (Solea solea). De kern hierbij is dat tong op economisch rendabele wijze gekweekt wordt door middel van één zelfstandig ecosysteem op het land. Het project omvat alle levensfases van de tong.

Zo worden er sterke en gezonde visjes geboren dankzij een beter gestuurde voortplanting. Deze techniek komt voort uit onderzoek gericht op temperatuur en voedsel van algen en watervlooien. In samenwerking met Wageningen University & Research is speciaal voedsel ontwikkeld voor jonge vissen.

De nadruk in het project ligt op de houderij, waarbij gekeken wordt hoe je het de vissen zo aangenaam mogelijk kan maken, en de kweeksystemen. Er zijn grote stappen gezet in de ontwikkeling van een nieuw systeem voor waterzuivering, waarbij het zuurstofgehalte op peil wordt gehouden zonder overmatige gasdrukken in het kweekwater. De daadwerkelijke opkweek vindt plaats in zogenaamde raceways, die boven elkaar zijn gestapeld.

Hierdoor ontstaat er een groot volume en biomassa op een kleine oppervlakte. In het water dat vrijkomt uit het kweeksysteem kan zilte groente geteeld worden.

Daarnaast is een oogstmachine ontwikkeld die de tong makkelijk kan opvissen. Deze stappen hebben er toe geleid dat de tong in ongeveer 10 tot 12 maanden een marktwaardige grootte heeft.”

 

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
1B2
Prioriteit
Bevordering innovatievermogen MKB (1B2)
Regio
Zeeland
Projectlocatie
KAMPERLAND
Startdatum:
01-08-2015
Einddatum:
31-07-2017

Begunstigde:

Begunstigde:
Coöperatieve Fry-Marine U.A.
Adres:
Jacobahaven 4a
KAMPERLAND
Nederland
Partner(s):
Coöperatieve Fry-Marine U.A.; Murre Techniek B.V.; Stichting Zeeschelp

Financiering

EU (EFRO)
€ 315.525
Zeeland:
€ 64.313
Totaal publiek:
€ 379.838
Totaal privaat:
€ 603.016
Totale subsidiabele kosten:
€ 982.854

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek