Proeftuin thermoplastische composieten

Proeftuin thermoplastische composieten

De beperkte en onzekere beschikbaarheid van grondstoffen, vraagt wereldwijd om een oplossing. In de proeftuin thermoplastische composieten (TPC) wordt onderzocht op welke manier deze duurzame en relatief goedkope kunststof kan worden ingezet.

De kunststof van de toekomst
Thermoplastische composieten, ook wel de kunststof van de toekomst genoemd, is een extreem sterk en lichtgewicht kunststof. Het is een, met vezels versterkte, kunststof die door verhitting een andere vorm kan aannemen. Dit houdt in dat de kunststof recyclebaar is.

Opengestelde innovatieomgeving
Initiatiefnemer van de proeftuin is het onderzoekscentrum Brightlands Materials Center, gevestigd op de campus. Het centrum investeert in verwerkings- en onderzoeksapparatuur en het stelt deskundigheid en bedieningspersoneel ter beschikking. Binnen deze open-innovatieomgeving kunnen bedrijven technologische en innovatieve producten ontwikkelen en testen.

Samen staan we sterk
De toepassing van TPC ontwikkelt zich razendsnel. Zo wordt onder andere beoordeeld of TPC bruikbaar is voor de automotive industrie en luchtvaart. Maar er wordt ook onderzocht of het nog op andere vlakken toegepast kan worden. Veel Nederlandse bedrijven willen hierin koploper zijn. Met het in gebruik nemen van een proeftuin wordt in Zuid-Nederland de samenwerking tussen bedrijven bevorderd, met als doel hun concurrentiepositie te versterken.

Project in de media

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
1B1
Prioriteit
Versterking regionale innovatiekracht (1B1)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
ETTEN-LEUR
Startdatum:
01-05-2015
Einddatum:
31-12-2020

Begunstigde:

Begunstigde:
De Innovatiefabriek B.V.
Partner(s):
Stichting DPI Value Centre; Verbi Gereedschappen B.V.; Alligator Plastics Industry B.V.; Refitech B.V.; Eurocarbon B.V.; CMB Colorex Master Batches B.V.; Emma Safety Shoes B.V.; Peters Kunststoffen B.V.; Allplast B.V.; Polytec Composites NL B.V.; TNO

Financiering

EU (EFRO)
€ 992.058
Rijk:
€ 992.058
Limburg:
€ 279.592
Overig :
€ 2.587.052
Totaal publiek:
€ 4.850.760
Totaal privaat:
€ 1.132.217
Totale subsidiabele kosten:
€ 5.982.977

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek