Ijzerpoeder vlam projectfoto Living Lab Metal Power

Living Lab Metal Power

De energietransitie is in volle gang. Op het moment wordt enorm geïnvesteerd in de opwek van hernieuwbare energie (o.a. windmolens en zonnepanelen). Zoveel zelfs dat het niet meer door het energienet past en verloren gaat. Daarnaast is dergelijke opwek erg afhankelijk van het weer. Hierdoor is ons verbruik vaak niet gelijk aan de opwek.

Huidige energiecentrales zorgen er dagelijks voor dat ons energieverbruik in evenwicht is met de hoeveelheid energie die geproduceerd wordt. Daarmee leveren de centrales een vitale bijdrage aan ons energiesysteem. De verbranding van kolen in de centrales draagt echter bij aan een groot deel van de Nederlandse CO2 uitstoot. Grootschalige energieopslag is daarom cruciaal en een voorwaarde om de energietransitie te kunnen realiseren.

Metal Fuels worden gezien als een realistisch alternatief. Metaalpoeder brandt op dezelfde wijze als kolenpoeder, echter zonder CO2 uitstoot. Na de verbranding blijft er roest over. Deze roest kan via een regeneratieproces (met behulp van hernieuwbare energie) weer omgezet worden naar metaalpoeder, klaar voor verbranding. Hierdoor ontstaat een circulair proces.

Naast de kolencentrales zijn er naar schatting 2.000 – 3.000 warmte-intensieve bedrijfsprocessen (voedselverwerking, hout / papier drogen ect.) die nog geen alternatief hebben wanneer zij van het aardgas af moeten. Deze technologie toepassing die op middellange termijn geïmplementeerd kan worden, legt een belangrijke basis voor de toepassing van Metal Fuels in ons energiesysteem en specifiek in kolencentrales.

De toekomstvisie van het consortium is  om de technologie toe te passen in kolencentrales. Daarmee realiseren we een duurzaam alternatief voor de vervuilende kolen. Tevens wordt werkgelegenheid en huidige miljarden infrastructuur behouden en kans ons energienet beter gebalanceerd worden. Om de technologie een belangrijke stap verder te brengen zullen de consortium partners (Metalot3C, TU/e, HeatPower, EMGroup, en studententeam Solid), ondersteund door ecosysteem partners (o.a. Energy StorageNL, Veolia, Nyrstar, Swinkels en The Future BV), met elkaar een demonstratieopstelling van de brander ontwikkelen die tevens toegepast kan worden binnen de warmte intensieve bedrijfsprocessen.

Projectinformatie

Prioriteit
Bevordering duurzame energie (4F)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
BUDEL
Startdatum:
1-9-2019
Einddatum:
31-12-2022

Begunstigde:

Begunstigde:
Stichting Metalot Circularity Centre Cranendonck
Adres:
Taxandria hof 11
BUDEL
Nederland
Partner(s):
Stichting Metalot Circularity Centre Cranendonck; EM Group; Heat Power; Technische Universiteit Eindhoven; Stichting Team SOLID

Financiering

EU
€ 1.000.000
Rijk:
€ 500.000
Noord-Brabant:
€ 562.500
Overig :
€ 740.512
Totaal publiek:
€ 2.803.012
Totaal privaat:
€ 946.988
Totale subsidiabele kosten:
€ 3.750.000

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek