Fietsketting in de operatiezaal

Kettingen vormen de drijvende kracht achter de mechanische technologie van vele toepassingen zoals fietskettingen of kettingzagen. Door hun efficiënte energieoverdracht krijgt een fietser zijn snelheid en een zaag zijn kracht. Er is een voortdurende zoektocht naar manieren om deze energieoverdracht te verbeteren door middel van minder gewicht en minder wrijving. Echter, voor de huidige technologie fietskettingen en kettingzagen wordt hierin een limiet bereikt doordat het tot op heden niet gelukt is kettingen van een ander materiaal te maken dan staal.

Innovatie
In dit project zullen Total Support Group (TSG) en Euro-techniek-Eindhoven (ETE), een ontwerp- en engineeringsbureau en een specialist op het gebied van spuitgieten van metalen, samenwerken met de medisch specialisten van het UMC Utrecht om de Alukettingrol te ontwikkelen. De Alukettingrol is een chemisch bewerkt lichtgewicht aluminium rolletje dat als vervanging dient van de zwaardere stalen rollen die slijtage van een ketting en tandwielen beperken, zoals gebruikt in bijvoorbeeld een fietsketting of kettingzaag. De Alukettingrol maakt mogelijk wat tot nu toe niet mogelijk werd geacht: een grotere vermindering van de wrijving en een gewichtsreductie van de ketting van meer dan 20%. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de ketting met minder kracht hogere snelheden kan behalen door minder weerstand en efficiëntere energieoverdracht. Door de mogelijkheid van het gebruik van een ander materiaal dan staal, kan er een energiebesparing worden gerealiseerd tijdens het gebruik van de ketting, wat resulteert in een significante prestatieverbetering.

Kleinere schaal, grotere impact
De technologie zal worden gevalideerd in de toepassing van een fietsketting en van een medische botcementzaag. Alhoewel deze toepassingen uiteenlopende onderwerpen lijken, liggen ze dichtbij elkaar op technologisch vlak.
In het geval van de fietsketting zal de prestatieverbetering leiden tot de mogelijkheid van hogere snelheden door minder weerstand en efficiëntere energieoverdracht.
Wat betreft de medische botcementzaag, deze zal worden ontwikkeld door TSG en ETE in samenwerking met orthopedische chirurgen van het UMC Utrecht. De botcementzaag moet zeer klein zijn, echter met gebruik van staal was het tot dusver niet mogelijk de benodigde miniaturisatie te realiseren. Met de technologie van de Alukettingrol van TSG is dit wel mogelijk. Deze kettingzaag kan worden gebruikt bij heuprevisies, waarbij het cement uit de botten gezaagd moet worden. Met gebruik van een kettingzaagje in plaats van beitels kan een heupoperatie sneller en nauwkeuriger worden uitgevoerd, wat zal resulteren in een korter herstelproces voor de patiënt, minder complicaties en daarmee een verlaging van de druk op de zorg en de zorgkosten.
Resultaten uit testen met een eerste proof-of-concept zijn veelbelovend en bieden voldoende aanleiding om de technologie verder te ontwikkelen. Binnen dit project hebben de samenwerkende partijen als doel de technologie door te ontwikkelen voor zowel een fietsketting als een medische botcementzaag, deze te testen en de werking te valideren.

Impact op de regio
Dit project brengt de state-of-the-art in chemische en mechanische metaalbewerking samen met zorg en de medisch wetenschap, in een regio die op deze gebieden al zeer sterk is. Het project verstevigt daarmee niet alleen speerpunten van de regio, maar draagt ook bij aan maatschappelijke uitdagingen en het sportieve en gezonde imago van Zuid Nederland.

Projectinformatie

Programma:Subprogramma
REACT-EU
Prioriteit
REACT-EU (13)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
EINDHOVEN
Startdatum:
26-4-2021
Einddatum:
30-9-2023

Begunstigde:

Adres:
Furkapas 8
EINDHOVEN
Nederland
Partner(s):
Total Support Group B.V.; Euro-Techniek-Eindhoven B.V.; Universitair Medisch Centrum Utrecht

Financiering

EU (EFRO)
€ 708.918
Rijk:
€ 236.306
Totaal publiek:
€ 945.224
Totaal privaat:
€ 805.992
Totale subsidiabele kosten:
€ 1.751.216

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier