Industrie kan verduurzamen met ijzerbrandstof

RIFT (Renewable Iron Fuel Technology) ontwikkelt, onder andere met Europese subsidie, een ijzerbrandstoftechnologie. Nu gaat RIFT de volgende ontwikkelingsfase in, waardoor de technologie weer een stapje dichterbij de markt komt. In een ‘living lab’, oftewel levensechte situatie wordt de technologie geoptimaliseerd. Hiervoor ontving het Eindhovense bedrijf een Europese subsidie van €947.445 en €121.957 van de provincie. 

Maar liefst 40% van de CO2 uitstoot komt voor rekening van de industrie. Het probleem is dat deze industrieën vaak niet kunnen verduurzamen met de bestaande alternatieven elektrificatie of waterstof. Het waterstofnetwerk is niet toereikend en het elektrificatie kan niet op elk moment de behoefte van grote bedrijven aan. Met ijzerbrandstoftechnologie  is het wel mogelijk om te verduurzamen. De ambities van RIFT liegen er niet om. “Ons doel is om één gigaton CO2 te besparen per jaar ivanaf 2050. Dat staat gelijk aan ongeveer zeven keer de huidige Nederlandse uitstoot”, aldus Mark Verhagen, CEO van RIFT.

Bill Gates
RIFT gooit ook internationaal hoge ogen. Het Eindhovense bedrijf is door Breakthrough technology Fellowship – het investeringsfonds van Bill Gates – geselecteerd  als een van de vijftien bedrijven met een doorbraaktechnologie wereldwijd.

Hoe werkt de baanbrekende technologie eigenlijk? De bron is ijzerpoeder dat wordt verwarmd in een boilerlocatie op de plek waar energie nodig is. Hiervoor is lucht en een vonk nodig en dat levert een gigantische vlam op die geen CO2 uitstoot heeft. Dit levert warmte, dus energie op. Na de verbranding hou je roest over dat naar een productielocatie vervoerd wordt om het te ontroesten met een waterstofbron, zodat het weer ijzerpoeder wordt. Vervolgens kan deze ijzerbrandstof opnieuw worden gebruikt, waarmee het een circulaire brandstof is.

Samenwerkingspartners
Door de OPZuid-subsidie kan RIFT de technologie verder optimaliseren in het living lab, de productie-installatie op het Energy Demo Field in Arnhem. Het is een belangrijke stap , maar niet de enige stap die RIFT nog neemt voordat de technologie de markt op kan. Om werkelijk impact te maken met ijzerbrandstoftechnologie moeten alle puzzelstukjes in elkaar passen, vertelt Verhagen. “Technisch, economisch en financieel en op gebied van regelgeving moet het allemaal kloppen. Dit betekent dat we om dit project te laten slagen diverse experts nodig hebben. Al die expertise is zowel in het team van RIFT aanwezig als bij onze partners: Technische Universiteit Eindhoven, Veolia Industriediensten en Kingspan Unidek.”