Stimulus op congres Energy now 2023

Europese subsidies waren ruim vertegenwoordigd op het congres Energy now op 15 mei in het Evoluon in Eindhoven. Kevin Schelvis, programmamanager bij Stimulus, was keynote speaker over de aanjagende rol van Europese subsidies bij innovaties. In een uitgebreide workshop vertelden Sil Kuppens (Different Doors) en Mark Cox (Technische Universiteit Eindhoven) over het eerste energieneutrale gebouw dat met behulp van Europese subsidies tot stand is gekomen.

Energy now is het grootste congres over duurzame energie in de Brainport regio. Het werd voor het eerst gehouden in 2016. De editie 2023 stond in het teken van energie-onafhankelijkheid van Europa en het gebruik van hernieuwbare energie. Zo’n 300 deelnemers – bestuurders, ondernemers, ambtenaren en studenten – discussieerden er over de energietransitie en leerden van elkaar. De hamvraag was: Hoe maken we beter en sneller impact?

Subsidie als springplank
Keynote speaker Kevin Schelvis, Programmamanager bij Stimulus, vertelde hoe mensen met een innovatief idee gebruik kunnen maken van Europese subsidies. In de praktijk zijn deze subsidies vaak springplank voor innovaties die energie-onafhankelijkheid dichterbij brengen. Kevin vertelde dat projectplannen die de drie C’s in acht namen de meeste kans maken: concreet, compact en compleet. Vertel wat u precies wilt bereiken met uw plan, geef de kern van uw project goed weer en vertel het hele verhaal.

Energieneutraal bedrijfsgebouw
Een mooi voorbeeld van een project dat tot stand is gekomen met Europese subsidie is het eerste energieneutrale bedrijfsgebouw van Nederland in Budel. Sil Kuppens (Different Doors) en Mark Cox (TU Eindhoven) vertelden hoe dit gebouw in elkaar zit en hoe het er is gekomen met behulp van een Europese subsidie. Wilt u weten hoe zij aankijken tegen het nut van Europese subsidies? Lees dan ook het opiniestuk EU biedt ‘springplank’ voor mensen met wilde ideeën dat op 11 mei verscheen in het Brabants Dagblad.