Duitsland, België en Nederland zijn intern verbonden door een totale lengte van 1 miljoen kilometer aan wegen. Dit vertegenwoordigt een enorm oppervlak aan gebouwde omgeving dat gebruikt kan worden voor duurzame energieopwekking door zonnecelmaterialen te integreren in wegdek en straatmeubilair. Omdat elektrisch vervoer en het gebruik van intelligente verkeerssystemen snel toenemen, kan een groeiend deel van in de publieke infrastructuur opgewekte energie lokaal gebruikt worden. Bovendien kan het de bedrijfszekerheid van kritische systemen verbeteren door netstoringen op te vangen, en kunnen afgelegen plaatsen goedkoper van stroom worden voorzien.
Veelbelovende voorbeelden zijn al gerealiseerd door kristallijne zonnecellen te integreren in fietspaden (wereldprimeur TNO SolaRoad, Krommenie), wegen (Wattways, F, SolarRoadways, US) en geluidsschermen. De kosten van dergelijke systemen zijn echter nog hoog. Niet alleen omdat ze nog niet in grote volumes toegepast worden, maar ook omdat ze gebaseerd zijn op broze silicium zonnecellen die geproduceerd zijn in de vorm van kleine cellen. Deze vereisen een aanzienlijke mechanische bescherming en veel assemblage.
Dit project beoogt kosten te verlagen door innovatieve ontwikkeling en kennisdeling een grensoverschrijdende samenwerking te katalyseren tussen industrie en onderzoek rond zonnecellen, productie, materiaaltechnologie, en transportinfrastructuur en -systemen. Het zal dit doen door het ontwikkelen en testen van de benodigde dunne film-zonne-module materialen en, op basis van de bestaande ervaring met silicium zonnecellen in wegdek- en geluidsschermen, effectievere strategieën ontwikkelen om ze te integreren in wegdek, geluidsschermen en vangrails. Hierdoor zal grootschalige duurzame elektriciteitsopwekking dicht bij de gebruiker mogelijk zijn zonder extra landgebruik. Bijvoorbeeld als zonnecellen zouden worden geïntegreerd in het totale Nederlandse fietsnetwerk (35.000 km), dan zou dat in totaal 15TWh/jaar genereren, wat neerkomt op een CO2- reductie van ongeveer 500 miljoen ton/jaar.
In het Stimulus jaarverslag van 2020 komt Ando Kuypers, programmamanager Solar bij TNO, aan het woord. Lees hier het gehele interview
—
In de media:
- Toekomstbehendig Brabant d.d. 22 november 2021: “Project uitgelicht: Rolling Solar“