Oorlogsmuseum Overloon: Verleiding en beleving

Het doel van het project is het aanspreken en aantrekken van internationaal publiek in het algemeen en Duitse bezoekers in het bijzonder. Bezoekers worden van buiten naar binnen gehaald, zowel geografisch, letterlijk als figuurlijk. Hoofdactiviteit binnen het project is de aanleg van een indoor fietspad.

Dit fietspad is een wezenlijk onderdeel van de renovatie van het Oorlogsmuseum in Overloon. Fase 1 (De Bezetting) van de renovatie werd in 2016 afgerond. Fase 2 (De Bevrijding) van de renovatie is in 2018 begonnen. Het beeldbepalende element van Fase 2 is een 90 meter lang, verhoogd indoor fietspad, wat wereldwijd een uniek concept is.

Met dit project zet het museum vooral in op marktontwikkeling: een nieuwe publieksgroep bereiken met een bestaand product, eigentijds getaald en gevormd. Naast de aanleg van het indoor fietspad, wordt een deel van de lening geïnvesteerd in de beleving van het museum. Erik van den Dungen, directeur van het Oorlogsmuseum Overloon: “Om ook inhoudelijk bij de tijd te blijven, gaan we multimedia inzetten om belangrijke, persoonlijke verhalen uit de oorlog te vertellen. Bovendien kunnen bezoekers straks kiezen of zij de tentoonstelling willen beleven vanuit Nederlands of Duits perspectief.” Er bestaan in Duitsland steeds minder bezwaren tegen het tactvol en in multi-perspectief verbeelden van de Tweede Wereldoorlog. Het museum wil Duitsers aantrekken die reeds in Oost-Brabant en Noord- en Midden-Limburg recreëren, waarbij fietsen één van de populairste activiteiten is. Tijdens hun fietstocht kunnen toeristen zo het Oorlogsmuseum binnenrijden voor een unieke ervaring. Het indoor fietspad wordt aangesloten op reeds bestaande fietspaden en is toegankelijk tijdens de openingstijden van het museum. Eenmaal binnen krijgen de fietsers een sneak-preview van een deel van de collectie over de bevrijding van Noordwest-Europa. Het Oorlogsmuseum wil hiermee de fietsers verleiden om af te stappen of op een later moment terug te keren om als betalende gast het gehele museum te bezoeken. De totale projectkosten bedragen € 2.650.000 (geheel Fase 2).

In het jaarverslag van 2020 komt Erik van den Dungen, directeur van Oorlogsmuseum Overloon, aan het woord. Lees hier het gehele interview

In de media:

Facebook, 31 mei 2020, : “Wij gaan weer open op 1 juni”
De Gelderlander, 14 maart 2020, “Even niet fietsen door oorlogsmuseum Overloon door coronavirus”
De Gelderlander, 2 januari 2020, “Record aantal bezoekers oorlogsmuseum Overloon sinds 1990″
Website Oorlogsmuseum Overloon, Wereldprimeur fietsbrug door oorlogsmuseum Overloon!
Facebookpagina Oorlogsmuseum Overloon, video “Fietsbrug Oorlogsmuseum Overloon
Advertentie Fietsbrug Oorlogsmuseum Overloon, “Advertentie Fietsbrug Oorlogsmuseum Overloon”
Website Oorlogsmuseum Overloon, Flyer “Gratis op de Fiets naar binnen
Website Oorlogsmuseum Overloon, 10 april 2019: “Fietsbrug: Werk in uitvoering
De Gelderlander 10 april 2019: “Hij ligt er, de fietsbrug door Oorlogsmuseum Overloon
De Gelderlander, 25 maart 2019: “Dwars door het Oorlogsmuseum in het Overloon fietsen: vanaf juni kan het
Website Oorlogsmuseum Overloon, 24 maart 2019: “Museum binnenkort open voor fietsers
NY Times, 25 oktober 2018: “Following in the Footsteps of the Allies for D-Day’s 75th Anniversary
De Gelderlander, 9 juli 2018: “Dankzij gift kan er gefietst worden door het oorlogsmuseum
Omroep Brabant, 9 juli 2019: “Fietsbrug dwars door oorlogsmuseum en extra herdenkingsplekken; 10 miljoen voor herdenking oorlog
De Gelderlander, 4 januari 2018: “Met fiets dwars door Oorlogsmuseum Overloon

Film:
Omroep Brabant: klik hier

Sociale media:
Facebookpagina Oorlogsmuseum Overloon

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
(lening)
Projectlocatie
Overloon

Begunstigde:

Begunstigde:
Oorlogsmuseum Overloon

Financiering


Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek