Statenleden bezoeken Europese subsidieprojecten in Noord-Brabant

Op donderdag 16 november bezochten leden van de Provinciale staten van de provincie Noord-Brabant twee projecten die Europese subsidie hebben ontvangen. Het eerste bezoek was bij VitalFluid BV, een hightech bedrijf uit Eindhoven, dat werkt aan een machine waarmee een groenteteler zelf in de kas meststoffen kan maken. Vervolgens bezochten de Statenleden Rootz, een nieuw opleidingscentrum van Business Centre Treeport in Zundert.

VitalFluid heeft de Freya-unit ontwikkeld, een metalen kast die een plasmasysteem bevat waarmee de teler natuurlijke stikstof kan produceren. Hiervoor is alleen lucht, water en elektriciteit nodig. Het Eindhovense hightech bedrijf ontvangt hiervoor een Europese subsidie van bijna €650.000 uit het OPZuid-programma. De provincie doet daar nog bijna €184.000 bij.

“De Europese subsidie is belangrijk voor ons project”, stelt Paul Leenders, medeoprichter van VitalFluid. “Hierdoor hebben we vaart kunnen maken, want het kost tijd en geld om iets totaal nieuws te ontwikkelen. Het maken van meststoffen uit lucht en water met elektriciteit in de kas van is disruptief, totaal anders dan wat kunstmestfabrieken nu doen.  Het was mooi om de leden van de Provinciale Staten te laten zien wat er met het geld gebeurt. Het is belangrijk voor Noord-Brabant dat innovaties gesteund worden, niet alleen voor ons, maar ook voor andere bedrijven in de regio.”

Transitie naar groene chemie
Na het bezoek aan VitalFluid ging het gezelschap op weg naar Zundert, naar Business Centre Treeport dat een subsidie van € 705.089,- ontving uit het Just Transition Fund (JTF). Met het geld realiseren Treeport BCT Partners, Van Aalsburg, Handelskwekerij Gova en Groeibalans Teelt en Onderzoek het Opleidingscentrum Rootz. Dit centrum gaat een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie naar groene chemie in West-Brabant.

‘’Met dit werkbezoek hebben we goed en concreet laten zien wat er in West-Noord-Brabant gebeurt met de JTF-subsidie”, zegt Peter Berben enthousiast. “De hele regio zet in op plant-based. Dat is niet gek, want we kunnen zo ontzettend veel leren van bomen en planten. Binnen het JTF-project kijken we dan naar het vervangen van fossiele grondstoffen in de chemische industrie door stoffen uit een plant. Maar in het kenniscentrum kijken we ook breder, bijvoorbeeld naar meer toepasbaarheid van plant-based grondstoffen in de farmacie en biobased bouwen.’’

 

 

Fotografie: Freson Producties

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2022

Bekijk hier