Zeeuwse Snaqs; lokaal verwaarden van reststromen

Wereldwijd wordt ongeveer 33% van ons voedsel verspild, in Nederland is dat jaarlijks 88 tot 139 kg per hoofd van de bevolking. Een belangrijke oorzaak is de strenge cosmetische voorwaarden; groente en fruit moeten een exacte grootte en kleur hebben om te worden toegelaten in de supermarkt. Groente en fruit dat niet voldoet aan deze voorwaarde zal naar de verwerkende industrie gaan of richting diervoeding. De grootste uitdaging bij het tegengaan van verspilling bij groente en fruit is de beperkte houdbaarheid. Floor Foods BV heeft een productieproces ontwikkeld om groente te verwerken tot groentesnacks met een gegarandeerde houdbaarheid van 12 maanden. Een groot voordeel is dat deze snacks tot 35% minder vet bevatten en minder smaak en kleur verliezen tijdens het proces. Afgekeurde groenten (bijvoorbeeld buitenbeentjes) zijn daarom uitermate geschikt om verwerkt te worden tot groentesnacks. Momenteel vindt de productie van de snacks in Azië plaats omdat de benodigde technieken niet voorhanden zijn. Bovendien zijn een groot aantal stappen nog onvoldoende geautomatiseerd waardoor productie in een laag loonland noodzakelijk zijn. Ook is de productie nu niet gericht op het verwaarden van reststromen. Floor Foods wil het volledige productieproces in eigen beheer in Nederland krijgen. Echter moeten dan de productieprocessen verder ontwikkeld en geautomatiseerd worden. Daarom heeft Floor Foods een samenwerking gezocht met Famateq BV, die expert is op het gebied van machinebouw en automatisering binnen de Agri & Food. Het resultaat van het project is een innovatief en geautomatiseerd productieproces voor de productie van gezonde snacks op basis van reststromen. Daarnaast is het huidige proces niet geschikt voor de verwaarding van fruit en zeewier tot snacks. Het samenwerkingsverband gaat daarom het proces van groente “versnacken” geautomatiseerd doorontwikkelen en 2 nieuwe producten ontwikkelen om de productie van snacks op basis van andere belangrijke Zeeuwse landbouwproducten (appels & zeewier) mogelijk te maken. Zo ontstaat er een lokale keten voor de verwaarding van reststromen tot hoogwaardig plantaardige snack.

Projectinformatie

Prioriteit
(1.1 - Het versterken van de onderzoeks- en innovatiecapaciteit en de invoering van geavanceerde technologieën)
Regio
Zeeland
Projectlocatie
Kapelle
Startdatum:
11/14/2022
Einddatum:
3/31/2025

Begunstigde:

Adres:
Handelsweg 10 4421 SJ Kapelle | Ostrea 6 4401 PG Yerseke
Kapelle
Nederland
Partner(s):
Floor Foods | Famateq B.V.

Financiering

EU (EFRO)
€ 452.349
Zeeland:
€ 193.864
Totaal publiek:
€ 646.212
Totaal privaat:
€ 646.212
Totale subsidiabele kosten:
€ 1.292.425

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek