Brussel geeft onderzoek VivArt-X vaart

De Eindhovense startup VivArt-X werkt de komende drie jaar samen met Smart BioMaterials Consortium (SBMC) en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) aan de versnelde ontwikkeling van een synthetisch biomateriaal om gezond borstweefsel te vormen na een borstoperatie. Voor het project ‘Arvina’ is een bedrag van 1,4 miljoen euro gereserveerd. Vijftig procent van de kosten zijn voor rekening van de samenwerkende partners. Het Europese subsidieprogramma OPZuid draagt 482.195 euro bij. De Provincie Noord-Brabant doet daar 206.654 euro bovenop.

Het onderzoek van VivArt-X en haar consortiumpartners kan grote impact hebben op de volksgezondheid. Eén op de zeven vrouwen krijgt ooit in haar leven borstkanker. Meer dan 50 procent kiest voor een borstreconstructie. De nieuwe gepersonaliseerde methode, waarbij lichaamseigen cellen gezond borstweefsel vormen, moet zorgen voor minder heroperaties, een beter herstel en een betere kwaliteit van leven na een borstoperatie.

Om de technologie sneller voor patiënten beschikbaar te krijgen, werkt VivArt-X de komende drie jaar samen met SBMC en de TU/e. De TU/e brengt haar kennis en faciliteiten in; SBMC wordt verantwoordelijk voor de versnelling van de productontwikkeling en kwaliteitsborging. De screening van het nieuwe materiaal en de verbetering van cel-materiaal interacties worden uitgevoerd in het development laboratorium van SBMC, op de TU/e campus.