‘JTF is geen one size fits all’

“Het JTF-programma is gloednieuw. We hopen dan ook dat indieners ons weten te vinden bij vragen. Alleen samen kunnen we het doel van JTF bereiken: het Europese geld goed en snel besteden en zo de energie- en grondstoffentransitie in de regio’s versnellen”, aldus Sacha Koppert. Samen met Louis Linders is zij programmamanager van het JTF. Sacha geeft tekst en uitleg.

Wat is het doel van het JTF-programma?
“Het JTF-programma heeft als doel diversificatie en verduurzaming van de economie om zo toekomstbestendige banen te creëren. Het totale JTF-budget voor Nederland bedraagt 623 miljoen euro, waarvan 175 miljoen voor de JTF-regio’s in Zuid-Nederland.”

Voor welke regio’s in Zuid-Nederland is het geld?
“Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost, West-Noord-Brabant (Moerdijk) en Zuid-Limburg (Chemelot Campus) krijgen elk bijna 58,5 miljoen euro. In deze zogenoemde JTF-regio’s zitten veel bedrijven die afhankelijk zijn van fossiele energie. Hier dreigen de hardste klappen te vallen op weg naar een klimaatneutraal Europa.”

Het JTF-programma kent drie regio’s die elk drie sporen hebben. Er zijn dus negen regelingen die van elkaar verschillen. Waarom is het zo ingewikkeld?

“Met One size fits all zouden we de plank mis slaan, omdat de regio’s en hun uitdagingen echt van elkaar verschillen. Vandaar dat we met negen subsidieregelingen werken.”

Waar zitten de verschillen in de regelingen?
“De activiteiten waarvoor indieners subsidie kunnen aanvragen verschillen. Verder zitten er ook verschillen in de procedures. Voor een aantal regelingen geldt first come, first serve, oftewel wie het eerst komt, ’t eerst maalt. Andere regelingen kennen een tenderprocedure waarbij een Deskundigencommissie een ranking van projecten maakt.”

Waar moet ik beginnen als ik een idee heb?
“Start met het bekijken van de informatie over JTF op de website van Stimulus Programmamanagement. Bekijk de drie regelingen die op uw regio van toepassingen zijn. Heeft u vragen, zoek dan gerust contact met het JTF-contactpunt in uw regio of met het JTF-loket van Stimulus.”

Wat gebeurt er als mijn project anders loopt dan voorzien?
“Ondanks een gedegen projectplan, kan het voorkomen dat een project iets anders loopt dan voorzien. Na toekenning van een subsidie krijgt de programmamanager een meer controlerende rol en wordt samen met de financieel adviseur bekeken of het subsidiegeld correct is besteed en of de begunstigde de subsidie besteedt waaraan deze is bedoeld. Daarbij hoort ook de beoordeling van eventuele wijzigingen in de aanpak met behoud van het doel van het project. Het is belangrijk om ons hierover tijdig te benaderen. Bij afronding van het project bekijken we of de doelen daadwerkelijk zijn behaald en volgt er een eindafrekening De ervaring leert dat vrijwel alle projecten te maken hebben met tussentijdse wijzigingen.”

Waaraan moet ik denken bij het maken van een projectplan?
“Een projectplan moet zo concreet mogelijk zijn, zonder lange teksten. Dit plan is immers de basis voor de uitvoering van het project. Ook is het belangrijk dat een plan klaar is om uit te voeren: de tijd waarin de initiatiefnemer het plan moet uitvoeren is namelijk kort. Verder is staatssteun vaak een aandachtspunt. Veel staatssteunvrijstellingen kunnen van toepassing zijn op uw project. Dit is complexe materie. Daarom raden we u aan voor advies hierover tijdig contact op de nemen met het JTF-loket van Stimulus.”

Wanneer kan ik subsidie aanvragen?
“Het subsidieloket is open vanaf 13 februari 2023. De JTF-subsidieregeling loopt af in 2027. Dan moet het Europese geld dus besteed zijn.”

Tips van Sacha en Louis

Ga naar het JTF-loket voor vragen of advies. Matchmaking is ook een onderdeel van ons werk. Soms kunnen we partijen met een bepaalde expertise aan elkaar koppelen.

  • West-Noord-Brabant: Sacha Koppert, s.koppert@stimulus.nl, 040 237 0100.
  • Zuid-Limburg en Zeeuws-Vlaanderen/Vlissingen-Oost: Louis Linders,  l.linders@stimulus.nl, 040 237 0100.
  • Een doordachte subsidieaanvraag maakt u stap voor stap. Neem hiervoor de tijd en begin op tijd.
  • Begin op tijd met het bouwen aan een gedegen consortium: innoveren doe je samen.

Meer lezen?

  • Lees ook het interview met Marc Hendrikse, voorzitter van de Deskundigencommissie van Stimulus Programmamanagement die alle aanvragen inhoudelijk beoordeelt.
  • Lees ook het interview met Nicolle Lambrechts van JTF-contactpunt BrabantL.
  • Lees ook het interview met Madeline Buining en Arnoud Guikema van JTF-contactpunt Zeeland.
  • Lees ook het interview Marieke Braun-Vaessen van JTF-contactpunt Limburg.
  • Lees ook Het JTF-loket is open.
Programmamanagers JTF Sacha Koppert en Louis Linders