De hele wereld is druk bezig met de uitdagingen van de energietransitie. Ook in Nederland zijn er veel initiatieven die een steentje bijdragen aan deze transitie. Zo ook WarmCO2, een energieleverancier uit Terneuzen. Dit Zeeuwse bedrijf is gespecialiseerd in het ontkoppelen van restwarmte en CO2 om daar vervolgens de glastuinbouw in de regio van warmte en CO2 te voorzien. VoltH2 gaat op de Axelse Vlakte een groene waterstoffabriek bouwen die volledig op zonne- en windenergie draait. Door een samenwerking met VoltH2 aan te gaan, wil WarmCO2 de restwarmte van deze fabriek uitkoppelen en aan de glastuinbouw en indien mogelijk aan nabijgelegen bedrijven leveren. De energieleverancier ontvangt hiervoor een JTF-subsidie van meer dan 3,1 miljoen euro.
Warmco: pionier in duurzame energie
WarmCO2 levert sinds 2009 restwarmte en CO2 aan de glastuinbouwsector. “Onze installaties zijn speciaal ontworpen en aangelegd om restwarmte te ontkoppelen uit de procesindustrie en te leveren aan het glastuinbouwgebied,” zegt Operationeel Directeur Marlon Pijpelink van WarmCO2. “De tuinbouwsector in onze regio is volledig afhankelijk van onze warmte om glasgroenten, zoals paprika’s en aubergines te laten groeien.” Algemeen Directeur Justus Temme vult hem aan: “Veel bedrijven willen een omslag maken van aardgas naar duurzame warmte. Dat gaat alleen nog niet altijd. De glastuinbouwsector in onze regio loopt daarin wat verder voor in de tijd. Er liggen geen gasleidingen naar dat gebied, dus al die jaren voorziet WarmCO2 ze van duurzame energie. Dat hopen we ook nog heel lang te kunnen doen.”
Samenwerking voor nieuwe toekomst
De samenwerking met VoltH2 kwam op gang door een optie die VoltH2 had genomen op de grond voor hun groene waterstoffabriek. Dat wekte de interesse van WarmCO2 aangezien er restwarmte vrijkomt bij hun productie. Deze samenwerking biedt nieuwe mogelijkheden voor WarmCO2. “Bij de aanvraag van de omgevingsvergunning werd gevraagd wat VoltH2 met de restwarmte zou gaan doen,” legt Pijpelink uit. WarmCO2 krijgt vaker van dit soort verzoeken, maar kan niet altijd in dat gat springen. Temme: “Het moet namelijk passen bij de warmtevraag van onze klanten. Op dit moment hebben we alleen Yara als leverancier. Met VoltH2 kunnen we risico’s spreiden door warmte uit verschillende bronnen te benutten. Het is echt een mooi voorbeeld van een samenwerking voor een nieuwe toekomst.”
Een belangrijke bijdrage voor de energietransitie
Het project richt zich op het ontkoppelen en transporteren van warmte naar de glastuinbouw, waar producten worden geteeld die wereldwijd worden verkocht. “We verwachten dat we zo’n 20 MW duurzame warmte kunnen afvangen. Om een vergelijking te geven: daarmee kunnen we ongeveer een kleine 10.000 huishoudens voor een jaar van warmte voorzien. Restwarmte kun je op dit moment niet rendabel voor langere tijd opslaan. Het is echt zonde als die warmte van VoltH2 verloren zou gaan”, vertelt Temme. Dat WarmC2O2 met iets unieks bezig is realiseert Pijpelink zich maar al te goed. “Naar ons weten gebeurt het afkoppelen van restwarmte van waterstoffabrieken nog niet. Laat staan van een waterstoffabriek die voor 100% op zon- en windenergie draait. Het slagen van dit project zal een verdere stimulans geven voor het havengebied en de industrieterreinen in de regio.” Temme is van mening dat het ook belangrijk is dat ons land successen boekt op het gebied van duurzame energie. “Door allerlei factoren lezen we vaak in de krant dat er tegenslagen zijn. We hebben gewoon successen nodig en wij zijn van mening, als alles volgens plan verloopt, dat dit echt een succes gaat zijn.”
Belang van de JTF-subsidie
De JTF-subsidie speelt een cruciale rol in de realisatie van dit project. “Zonder deze subsidie zouden de investeringen te hoog zijn in verhouding tot wat we kunnen terugverdienen,” zegt Pijpelink. Temme voegt toe: “Iemand moet zorgen voor de infrastructuur, maar wie doet dat? Het geld uit het Just Transition Fund maakt de eerste stap mogelijk, maar de toekomst blijft onzeker door geopolitieke en mondiale ontwikkelingen.” Bij WarmCO2 hopen ze eenzelfde trend te zien als bij windenergie een aantal jaren geleden. Pijpelink: “Daar was ook een voortrekkersrol weggelegd voor de overheid. Nu zie je dat dat op gang is gekomen en hopelijk komt gebeurt dit ook bij waterstof. De concurrentiepositie van groene waterstof staat onder druk.’’
Een duurzame toekomst
WarmCO2 en VoltH2 zijn vastbesloten om bij te dragen aan een duurzame toekomst. “Dit project maakt WarmCO2 klaar voor de volgende fase,” concludeert Pijpelink. “We hopen dat dit een voorbeeld zal zijn voor andere regio’s en bedrijven. We staan met Europa en de wereld voor gigantische opgaven. In België zijn bijvoorbeeld vergelijkbare ontwikkelingen aan de gang. Met de Kanaalzone zitten we natuurlijk op een unieke locatie. Wellicht kunnen wij in de toekomst elkaar versterken door de ontwikkeling van een robuust warmtenet” besluit Temme enthousiast.