De eerste gesprekken tussen deskundigen van VABIMPULS en de eigenaren, die in aanmerking kwamen voor de voucherregeling, hebben onlangs plaatsgevonden. Met enkele deskundigen is gesproken naar de eerste ervaringen over deze gesprekken.

Deskundige Piet Peters:

“Het was een fijn gesprek. De mensen waren heel open over hun situatie. Dat vond ik bijzonder. De eigenaren dachten dat ze weinig mogelijkheden meer hadden. In de loop van het gesprek en door goed door te vragen, bleken we samen toch op opties te komen die ze zelf niet in beeld hadden. We hebben samen zitten brainstormen. Deze voucherregeling geeft mensen de mogelijkheid om met weinig kosten een goed plan te maken waarmee ze weer verder kunnen.”

Deskundige Piet Rombouts:

“Ik probeer tijdens het gesprek heel erg te focussen op wat de eigenaren zelf willen, wat ze leuk vinden, waar de interesses liggen. Tegelijkertijd is het dan de kunst om ook een verdienmodel te krijgen die het bedrijf overeind houdt zodat ze hun woonsituatie ook kunnen bestendigen. De familie gaf aan echt geholpen te zijn. Meer duidelijkheid te hebben over de mogelijkheden en op nieuwe ideeën te zijn gekomen. Wat zij als punt wel aangaven is dat ze de digitale aanvraag lastig vonden. Uiteindelijk met hulp van de ZLTO is het gelukt.”

Deskundige Helma Krijger:

“Onlangs heb ik een gesprek gevoerd met mensen die geen flauw idee hebben wat ze nog meer kunnen doen. Ze zitten op een doodlopend spoor; willen niets meer, kunnen niets meer want het geld is op. In het gesprek heb ik geprobeerd alles op tafel te krijgen. Maar ook een spiegel voorgehouden: ze dienen zelf stappen te zetten om de boel weer in beweging te krijgen. Aan het eind van het gesprek hadden we enkele ideeën bedacht, die ze nog samen met hun zoon willen bespreken. Over een paar weken ga ik weer terug. Het moet ook allemaal even landen en iedereen moet er ook achter staan. Als dat zo is, gaan we spijkers met koppen slaan en komen we in de tweede fase van de voucherregeling, namelijk: verkenning, analyse en ontwikkeling.”

 

Ook interesse in VABIMPULS en de voucherregeling? Kijk op de homepage naar de subsidiemogelijkheden.