Vergeet de staatssteuntoets niet!

Dient u een subsidieaanvraag in voor JTF, doe dan ook de staatssteuntoets. Waarom en hoe? Dat legt Peggy van ’t Veer uit. Zij is staatssteunspecialist bij de provincie Noord-Brabant.

Bij een aanvraag voor een JTF-subsidie, kan sprake zijn van staatssteun. Staatssteun is het verstrekken van financiële steun door overheden aan ondernemingen, waardoor zij een economisch voordeel krijgen dat ze normaal niet gehad zouden hebben. Het gaat hierbij om een voordeel voor een selectief aantal bedrijven. Een onderneming is iedere organisatie die een economische activiteit uitoefent, oftewel een product of dienst aanbiedt in de markt. Steun van de staat is in principe niet toegestaan. De Europese Unie (EU) wil binnen haar grenzen namelijk zorgen voor een gelijke concurrentiepositie.

Staatsteunoplossingen
“Toch zijn er genoeg mogelijkheden om staatssteun wel mogelijk te maken”, legt Peggy van ’t Veer uit. “ Voor JTF zijn er vooral oplossingen die gebruik maken van de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV). Daarin heeft de Europese Commissie voor veel onderwerpen bepaald onder welke voorwaarden staatssteun wel is toegestaan. Denk aan onderzoek en ontwikkeling of milieusteun. Een aanvrager kan bij het aanvragen van een JTF-subsidie een beroep doen op zo’n vrijstelling. Voor iedere vrijstelling is een formulier dat de aanvrager stap voor stap meeneemt in de voorwaarden. Dit formulier kunt u vinden op de website van Stimulus bij de documenten die u nodig heeft voor uw projectaanvraag. Bekijk goed welke vrijstelling voor uw project het meest gunstig is. Het kan zijn dat voor verschillende werkpakketten van uw project een andere vrijstelling toepasbaar is. De aanvrager moet zelf de staatssteunbeoordeling maken. Mijn collega’s en ik controleren die bij de beoordeling van de subsidieaanvraag.”

Sporen
“Bij spoor 1 ‘Innovatie’ en spoor 2 ‘Investeringen’ zal vaak sprake zijn van staatssteun”, verwacht Peggy. “Bij spoor 3 Arbeidsmarkt zal dat afhangen van het soort projecten en de daaraan gekoppelde doelgroep. Als subsidie bij  individuele werkzoekenden terecht komt, en niet bij een onderneming, is er geen sprake van staatssteun. Bij ieder spoor kan de soort aanvrager ook nog verschil maken. Bij een gemeente of een overheidsorgaan, of een onderwijsinstelling die binnen het curriculum projectactiviteiten uitvoert, is staatssteun meestal ook niet aan de orde.”

De-minimissteun
Vraagt u een kleiner bedrag aan, minder dan € 200.000 euro, dan kan een beroep op de-minimissteun een mogelijkheid zijn. Dit maximum geldt over een periode van drie belastingjaren voor alle overheidssteun. Deze steun, de-minimissteun, wordt dan niet gezien als staatssteun. Het bedrag is zo minimaal dat het weinig tot geen effect heeft op het handelsverkeer tussen de Europese lidstaten.

Tips van staatssteunspecialist Peggy van ‘t Veer

  • Maak de staatssteuntoets onderdeel van het projectplan.
  • Kijk ook goed naar de begroting in het projectplan. Deze moet op project- en op partnerniveau kloppen met de van toepassing zijnde vrijstelling.
  • Let er daarbij op dat niet alle vrijstellingen hetzelfde steunpercentage toestaan. Het kan zijn dat u op grond van staatssteun minder subsidie mag ontvangen, dan de 50% die JTF maximaal biedt.
  • Soms is er per partner of per projectonderdeel een andere staatssteunoplossing.
  • Op stimulus.nl vindt u vrijstellingsformulieren. Gebruik deze om te kijken op welke vrijstelling u een beroep kunt doen.

Let op!

  • Zelfs als uw organisatie geen winst maakt of geen winstoogmerk heeft, kan er toch sprake zijn van staatssteun. Ook stichtingen moeten daarom de staatssteuntoets uitvoeren.
  • Stapelen van subsidies mag maar tot het staatssteunmaximum. Ontvangt u voor uw project al een subsidie vanuit bijvoorbeeld het OPZuid-programma? Dan komt u niet vanzelfsprekend in aanmerking voor de maximale JTF-subsidie.

Meer lezen

Peggy van 't Veer staatssteunspecialist