Betrouwbare informatie over files, weersomstandigheden en verkeersongelukken: menig automobilist zal er oren naar hebben. Of wat dacht u van een app die waarschuwt als u achter het stuur in slaap dreigt te vallen? Beijer Automotive en Be-Mobile combineren hun kennis en kunde om slimme waarschuwingssystemen te ontwikkelen.

Het Noord-Brabantse bedrijf Beijer Automotive en het Oost-Vlaamse bedrijf Be-Mobile zijn geen onbekenden voor elkaar. Ze richten zich op eenzelfde markt – slimme verkeersdatasystemen – maar vonden nog niet eerder een geschikte gelegenheid om samen te werken. Tot nu. “We zijn allebei kleine bedrijven met een beperkt onderzoeksbudget”, vertelt Ronald de Beijer van Beijer Automotive. “Dankzij deelname aan CrossRoads2 kunnen we de handen ineen slaan en onderzoeken wat het samenbrengen van onze databases en klanten aan nieuwe, innovatieve toepassingen kan opleveren. We willen achterhalen welke applicaties mogelijk én haalbaar zijn, en er ook al enkele ontwikkelen.”

Twee soorten data

Beijer Automotive ontsluit en interpreteert voertuigdata en -signalen via sensoren in auto’s. Het gaat om informatie zoals snelheid, kilometerstand, motormanagement, afstand tot voorligger en gebruik van rem, verlichting, ruitenwissers en veiligheidsgordel. Ofwel: probe vehicle data. In totaal kan het bedrijf rond de honderdvijftig parameters uitlezen. Be-Mobile doet iets soortgelijks, maar met een ander type data: floating car data. Op basis van mobiele telefooninformatie bepaalt het bedrijf waar en hoe auto’s zich bewegen. Het CrossRoads2-innovatieproject brengt nu beide soorten data samen. En dat schept nieuwe mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld verkeers- en weerwaarschuwingen veel beter en nauwkeuriger maken: Waar rijdt het verkeer traag of staat het stil? Waar is een ongeluk gebeurd? Bij welke weersomstandigheden pas je je rijstijl aan?

Hoe alert is de bestuurder?

Naast het betrouwbaarder maken van bestaande waarschuwingssystemen, zoals de app Flitsmeister, zijn er ook allerlei nieuwe applicaties denkbaar. De Beijer: “We werken bijvoorbeeld aan een app die in de gaten houdt hoe alert iemand achter het stuur zit. Wanneer de bestuurder in slaap dreigt te vallen – wat meetbaar is aan de hand van een rare beweging met het stuur – zendt de app onmiddellijk een waarschuwing. Hetzelfde geldt voor bestuurders die met hun gsm in de weer zijn of te veel gedronken hebben: sensoren pikken dat op en koppelen terug naar de bestuurder. Daarnaast zijn er toepassingen denkbaar voor wegbeheerders en tolheffingssystemen.” Het CrossRoads2-project is gestart in januari 2017 en loopt tot juni 2018.

Ook innovatieplannen? Neem zeker een kijkje op: www.crossroads2.eu.