De Nederlandse fruitindustrie heeft nog altijd een flinke voorsprong op de buitenlandse concurrentie. Om die te behouden moet de sector blijven innoveren en dat is kostbaar, zeker voor het mkb. Machinebouwer Munckhof is daarom erg blij met de MIT Zuid-subsidie. “We hebben weer een flinke stap kunnen maken met precisietechnieken voor onze spuitmachines. Door elke boom apart te behandelen, verbetert de opbrengst per boom. Nu behandelen telers de hele boomgaard nog hetzelfde”, zegt Han Smits, directeur van de machinebouwer uit Horst.
De regels voor bestrijdingsmiddelen zijn de afgelopen jaren flink aangescherpt. Telers mogen minder bestrijdingsmiddelen gebruiken en dit moeten vooral biologische middelen zijn. Smits: “Het precies daar spuiten waar het nodig is, helpt natuurlijk ook bij het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Daarin zijn onze spuitmachines steeds beter. Ongeveer vier jaar geleden zijn we gestart met het inzetten van drones met speciale camera’s. Dit levert veel data op en met de inzet van AI weten we precies welk deel van de boomgaard is aangetast en waar dus meer bestrijdingsmiddel nodig is.”
Het precies daar spuiten waar het nodig is, helpt bij het terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen.
Project: Tractor Mounted Sensordata and AI Crop Intelligence software integration with Smart Sprayer
Projectpartners:
Munckhof Fruit Tech Innovators
Aurea Imaging BV
Looptijd:
2022 – 2025
Financiering:
Telers
Drones kunnen de zijkanten van de bomen niet in beeld brengen. Smits: “Daarom hebben we een robot ontwikkeld die tussen de bomen kan komen voor inspectie en om te spuiten. Deze robot, die werkt met steeds uitgekiendere algoritmes, inspecteert de zijkanten van de bomen. Dit levert informatie op over de benodigde hoeveelheid bestrijdingsmiddel per boom, maar het geeft ook een beeld van de hoeveelheid bloesem. Dat is belangrijke informatie voor de teler, want hiermee kan hij de oogst sturen. Is er veel bloesem, dan krijg je veel kleine appels die slecht in de markt liggen. Weinig bloesem levert grote appels op die ook slecht verkopen. De robot bepaalt precies de hoeveelheid bloesems om de meest gevraagde maat te krijgen: 75-85 millimeter. Je kunt het aantal bloesems beïnvloeden door hormonen te spuiten net voor de bevruchting. De robot inspecteert en stuurt onze boomgaardspuit aan. Een heel secure bediening van de sluitdop van de spuit is essentieel. En dat onderdeel hebben we met de MIT Zuid-subsidie goed kunnen ontwikkelen.”
Partners
Belangrijk onderdeel van de robot is het camerasysteem van projectpartner Aurea Imaging die ook de camera voor de drone ontwikkelde. De verbinding met andere bedrijven ziet Smits als een pluspunt van het werken met de MIT Zuid-subsidie. Je hoeft niet alles zelf te doen. Munckhof werkt intensief samen met de universiteit in Wageningen, Hogeschool Venlo en de universiteit van Bologna die gespecialiseerd is in meten en valideren.
Munckhof zelf richt zich op de ontwikkeling van de aansturing van spuitdop van de spuitmachine. “In februari en maart waren we druk bezig met testen van ons prototype. Per fruitsoort heb je daarvoor maar één of anderhalve dag. Net voor de bevruchting moet je met je spuitmachine in het veld staan. Mis je dat moment, dan zul je weer een jaar moeten wachten.”
Mechatronica
Han Smits nam zes jaar geleden de machinefabriek voor fruitteeltmachines over van de familie Munckhof. Slijptol en hamer zijn nog steeds te horen in de werkplaats, al wordt dat wel minder. “Het accent verschuift van werktuigbouw naar mechatronica. We zetten steeds vaker drones, robots en computers in om ervoor te zorgen dat telers met onze machines de beste oogst kunnen behalen. De hele fruitteeltsector profiteert dus van onze innovaties, niet alleen wijzelf.”
Het accent verschuift van werktuigbouw naar mechatronica
Vaart maken
De medewerkers van het Research & Development-team zijn zowel praktisch als theoretisch opgeleid en hebben opvallend vaak een agrarische achtergrond. “In ons vak is het belangrijk om zowel technologie als de natuur te begrijpen”, zegt Smits.
Maar liefst zes van de vijftig medewerkers van Munckhof werken bij het R&D-team. “Elke euro die we verdienen gaat naar innovatie, maar alleen met eigen kapitaal kunnen we niet echt vaart maken. De MIT Zuid-subsidie is daarom ontzettend belangrijk. We kunnen dan snel met nieuwe prototypes komen en deze uittesten. De concurrentie ligt nu nog ver achter ons en dat willen we natuurlijk graag zo houden”, lacht Smits.
Over Machinefabriek Munckhof:
In 1884 start Machinefabriek J.M. van den Munckhof met het maken van gereedschappen voor de land- en tuinbouw. Honderd jaar later was het familiebedrijf gespecialiseerd in oogst- en spuitmachines voor appel & peren boomgaarden en bessen. Ook is Munckhof Machinefabriek specialist in het spuiten, oogsten en vullen van kisten voor de fruitteelt, wijnbouw en de oogst van olijven. Steeds verfijnder, steeds hoogwaardiger en steeds internationaler. Maar liefst 80 procent van de machines wordt buiten Nederland verkocht.
Lees meer: www.munckhof.org.