Hamburger van kweekvlees stap dichterbij

De huidige vleesproductie draagt fors bij aan uitputting van de aarde. Mosa Meat denkt dat kweekvlees een goed alternatief is. Mensen blijken namelijk ontzettend gehecht te zijn aan het stukje vlees op hun bord. De uitdaging is om op een betaalbare manier vlees te kweken. Met behulp van de Europese subsidie hebben Mosa Meat en projectpartner Nutreco hierin flinke stappen kunnen maken.

“Nog steeds is de vleesconsumptie in de wereld groot”, vertelt Peter Verstrate, Chief Operating Officer (COO) en medeoprichter van Mosa Meat. “Het blijkt echter in de praktijk lastig om de smaak en textuur met plantaardige ingrediënten na te maken. Tegelijkertijd is de huidige vleesproductie niet toekomstbestendig. Als je de vleesconsumptie doortrekt bij de toename van de wereldbevolking is duidelijk dat onze planeet te klein is om vlees te blijven eten. Bovendien is het dierenwelzijn in het gedrang en dreigen er antibioticaresistentie en zoönoses, dierenziekten die op mensen kunnen overgaan. Daarom is kweekvlees zo’n goed alternatief voor de huidige vleesindustrie.”

 

Mosa Meat beschikt nu over een fabriek waar het bedrijf tienduizenden gekweekte hamburgers per jaar kan maken.

 

Project: Feed for meat (Mosa meat)

Projectpartners:

3

Looptijd:

32 maanden

Financiering:

Voeding voor cellen
Mosa Meat heeft met het subsidieproject ‘Feed for Meat’ grote stappen kunnen maken in de verdere ontwikkeling van kweekvlees. “Wij hebben uitgetest welke voeding geschikt is om de cellen te laten groeien én hoe dit met betaalbare ingrediënten kan”, legt Verstrate uit. “Vlees kweken was namelijk al mogelijk, maar de voeding die de cellen nodig hebben om te groeien was peperduur. Nutreco heeft voor ons betaalbare voedingscomponenten ontwikkeld – zoals suikers en aminozuren – waarmee de cellen kunnen groeien. Wij testen deze uit en de resultaten gaan met sprongen vooruit. We kunnen nu vlees kweken met voeding die al 100 keer goedkoper is dan bij de start van het project in 2021. Om het commercieel aantrekkelijk te maken, moet het nóg goedkoper en die laatste slag kunnen we maken door op grotere schaal te gaan produceren.”

Schaalvergroting
Mosa Meat heeft in mei 2023 de nieuwe 2.760 vierkante meter scale-up faciliteit in Maastricht geopend. Met deze nieuwe faciliteit is de Mosa CAMPUS met een totale oppervlakte van 7.343 meter compleet. CAMPUS staat voor Center for Advanced Meat Production, Upscaling and Sustainability. Mosa Meat beschikt nu over een fabriek waar het bedrijf tienduizenden gekweekte hamburgers per jaar kan maken. Maar waarom gebeurt dit nog niet? Verstrate: “We kunnen pas aan de slag als de wettelijke goedkeuring binnen is. Om die te krijgen moeten we een dossier indienen waaruit blijkt dat het product dat wij op de markt willen brengen veilig is. Dit gaat lukken en het is ook logisch dat we het moeten aantonen, maar het is wel een omslachtig proces, omdat 28 EU-landen het erover eens moeten worden. Daarbij spelen ook politieke en culturele belangen.”

Testen
“In de tussentijd gaan we door met testen, want naast voeding om te groeien hebben cellen ook stoffen nodig waardoor ze bepaalde instructies krijgen, bijvoorbeeld om vet- of spierweefsel te vormen. Ook hieraan kunnen we werken dankzij de subsidie. Het geld is als het ware geoormerkt voor specifiek onderzoek waarop we vaste mensen hebben gezet. Daardoor gaat het sneller.

Peter Verstrate (links): “De potentiële impact van kweekvlees is groot, omdat de vraag naar vlees nog altijd gigantisch is.”

Daarnaast heeft de Europese subsidie ook vertrouwen gegeven aan investeerders en zijn we er diverse malen mee in de publiciteit geweest.”

Grote impact
Verstrate verwacht dat Mosa Meat grote impact met kweekvlees gaat hebben. “Het gaat niet alleen om de productie van kweekvlees zelf, maar de voeding ervoor moet ook gemaakt worden. Ik kan mij goed voorstellen dat boeren op termijn geen eten voor mensen of dieren produceren, maar voor cellen waarmee we vlees gaan kweken.

Of het nog lang duurt voordat we een hamburger van kweekvlees kunnen bestellen in Nederland?  Ik verwacht dat we in 2026 echt kunnen gaan produceren.”

Over Mosa Meat

Mosa Meat is een voedseltechnologiebedrijf in Maastricht dat is opgericht in 2016. Lees meer op: www.mosameat.com