‘Eerlijke kledingindustrie in Europa hard nodig’

Met een MIT Zuid-subsidie werkte Circularity Works aan de ontwikkeling van een robot die maandelijks een half miljoen T-shirts kan stikken. “Zo’n automatische stiktafel maakt de textielindustrie in Europa mogelijk”, zegt Han Hamers, directeur van Circularity Works. “In Europa kun je erop toezien dat een product eerlijk wordt gemaakt van eerlijke materialen. Alleen dan kun je een 100% circulair T-shirt maken.”

“Veel mensen die hun gebruikte kleding in een container gooien, denken dat deze goed terecht komt. Helaas is de werkelijkheid anders: 6 procent krijgt een nieuw leven in Nederland en de rest wordt naar landen zoals Ghana of Chili verscheept. Daar wordt 20 procent op de markt verkocht en de rest wordt verbrand of gedumpt in de natuur. Vanaf satellieten zijn bergen textiel te zien in Chili. In Ghana wordt maar liefst 10 miljoen kilo per week op de stranden verbrand. Een ramp voor de natuur en het klimaat. We vinden dat Europa moet stoppen met het exporteren van ellende”, zegt Han Hamers. Hij is dan ook blij met de UPV-wet die zegt dat textielproducenten ook verantwoordelijk zijn voor hun producten als ze niet meer gebruikt worden. Het betekent dat ze afvalbeheer moeten betalen en organiseren.

 

Toen Circularity works zover was dat het een circulair garen kon spinnen, was het toe aan de volgende stap:  het ontwikkelen van een stiktafel.

Project: Volledig geautomatiseerd en emissievrij circulair textiel kleur- en afwerkingsplatform

Projectpartners:

Circularity BV
Scy Dye BV

Looptijd:

2022 – 2023

Financiering:

Kinderarbeid
Hamers: “Daarbij zijn de arbeidsomstandigheden in Bangladesh vreselijk. Kinderen zitten er urenlang achter een naaimachine of lopen met blote voeten door baden met chloor om stoffen te bleken. De controle op kinderarbeid in die arme landen krijg je eenvoudigweg niet voor elkaar. De oplossing is kleding maken in Europa van circulaire grondstoffen. Daarom zijn wij bezig een  stiktafel te ontwikkelen die maandelijks een half miljoen T-shirt kan stikken. Die aantallen zijn nodig. Alleen al in Europa worden namelijk  3.4 miljard T-shirts per jaar verkocht. Wij streven naar één operator die 600 mensen achter een stikmachine in landen zoals Bangladesh en India kan vervangen.”

Circulair
“Echt circulair produceren, betekent dat je geen nieuwe grondstoffen toevoegt aan je proces”, zegt Hamers. “Veel modemerken zeggen sustainable of duurzaam te produceren, maar in de praktijk stelt dat meestal niks voor. Het gaat dan bijvoorbeeld om het gebruik van bio katoen, maar dat blijft een nieuwe grondstof.”

Hamers: “Als je circulair wilt produceren moet je lange vezels uit oude kleding kunnen maken. Van korte vezels kun je namelijk geen garen spinnen. Een recyclemachine die lange vezels kan produceren, was er nog niet. Precies in dat gat zijn we gesprongen. Het duurde niet de geplande vier maanden, maar vele jaren voordat het ons lukte. We hebben een eenvoudige vervezellijn genomen en die zo gemodificeerd dat we er een lange vezel mee kunnen produceren. In de praktijk betekende dit een precieze afstelling van de pinnetjes op de rollen die de vezels uit elkaar te trekken en verplaatsen en vervangen van stangen. Nu hebben we een machine die pulp maakt waarmee we kunnen spinnen.”

Han Hamers: “We vinden dat Europa moet stoppen met het exporteren van ellende.”

Stiktafel
Toen Circularity works zover was dat het een circulair garen kon spinnen, was het toe aan de volgende stap:  het ontwikkelen van een stiktafel. “Met de MIT Zuid-subsidie hebben we de eerste stappen hiermee gemaakt”, vertelt Hamers. “Er is veel tijd gaan zitten in het finetunen van productieprocessen. Nu zijn we druk bezig met het zoeken van een bouwer voor de stiktafel. Dat ziet er goed uit. We willen onze vinding zelf op de markt brengen en daarmee de textielindustrie terug brengen naar Europa. Als onze machine verplaatst wordt naar het verre oosten is er geen controle op kinderarbeid, arbeidsomstandigheden en gebruik van circulaire grondstoffen. Onze drijfveer is de kledingindustrie eerlijker te maken.”

Over Circularity works:

Circularity Works maakt van resttextiel weer nieuwe circulaire textielproducten. Op de website zie je hoe het bedrijf uit Etten-Leur dit doet: www.circularity-works.com.