Een taart op maat

Robotdecorator

In de huidige tijd zijn we gewend aan het online bestellen van producten, om ze vervolgens in korte tijd thuisbezorgd te krijgen. Daarbij is het vaak mogelijk om je bestelde product helemaal af te stemmen op jouw wensen. In de wereld van taarten en patisserie is dit echter nog geen gemeengoed. Reden genoeg voor KV Techniek en Bakon Food Equipment BV om de ‘Robotdecorator’ machine te ontwikkelen die het mogelijk maakt taarten machinaal te decoreren volgens de wens van de klant.

Je leert kennis te delen, waardoor het ook mogelijk wordt om te vermenigvuldigen

Project: Robotdecorator

Projectpartners:

Bakon Food Equipment BV, KV-Techniek BV

Looptijd:

1 januari 2019 – 31 december 2020

Financiering:

Customized taarten en cakes
In het machinaal decoreren van taarten was het voorheen niet mogelijk om klantspecifieke wensen per taart te verwerken. “Wij zien het als een uitdaging om een machine te ontwikkelen die taarten kan decoreren alsof de bakker het zelf heeft gedaan”’, legt Bastiaan Krijger, directeur van KV Techniek uit. In de wereld van taarten en cakes is deze ontwikkeling uniek, aangezien iets wat voorheen ambachtelijk handwerk was nu machinaal kan worden gedaan. Een innovatie waarmee Zeeland leidend is in Nederland.

‘Stand alone’-robot
Doel van het project is om een ‘stand alone’-robot te ontwikkelen van behapbare afmetingen, die gemakkelijk kan worden ingezet door middelgrote taart/cake-producenten. Het project is momenteel nog volop in ontwikkeling, waarbij de aanvragers tijdens het proces voor technische uitdagingen stonden. Hun droom is om een standaard ‘Robotdecorator’-machine te ontwikkelen, die zonder al te veel specifieke ingrepen aan de klanten kan worden geleverd. Dit helpt middelgrote taart- en cake-producenten om concurrentieslagen te maken ten opzichte van de grote spelers in de markt.

MIT Zuid-subsidie
KV Techniek en Bakon Food Equipment BV kennen elkaar al geruime tijd. Daardoor is er sprake van een vertrouwensbasis. Uit deze vertrouwensbasis ontstond het idee voor de ‘Robotdecorator’, waarvoor MIT Zuid-subsidie is verleend. Naast de financiële impuls en het afdekken van risico’s in de ontwikkeling, is de samenwerking geïntensiveerd. Waar eerder sprake was van een klant-leverancier relatie, zorgt het MIT Zuid-project voor een open samenwerking. Op deze manier hebben de partijen, naast het samen innoveren, ook kennis gemaakt met elkaars markten en een breder verdienmodel voor de beide bedrijven gecreëerd. Daarmee draagt de MIT Zuid-subsidie bij aan het doorontwikkelen van een patisserie-innovatie, maar ook aan het scheppen van vertrouwen en samenwerking tussen MKB-ondernemingen in Zuid-Nederland. “Je leert kennis te delen, waardoor het ook mogelijk wordt om te vermenigvuldigen”, aldus Bastiaan Krijger.