Een blauwdruk voor een energieneutraal bedrijfspand

Different Doors realiseerde het eerste bedrijfsgebouw dat voldoet aan de klimaateisen van 2050 in Nederland. Het gebouw in het Brabantse Cranendonck is op unieke wijze duurzaam gebouwd. Het opvallendste element is een ondergronds waterreservoir. Hierin slaat het bedrijf in de zomer warmte op om deze te vervolgens in de winter te gebruiken. Andere pandeigenaren mogen het concept gratis kopiëren.

In 2019 liet het bedrijf Different Doors, gespecialiseerd in luxe garagedeuren, een nieuw pand bouwen. Het nieuwe bedrijfspand is het eerste bedrijfsgebouw in Nederland dat aan de energie-eisen van 2050 voldoet. In dat jaar wil ons land klimaatneutraal zijn. “Het concept was zó baanbrekend dat het moeilijk was om er een voorstelling van te kunnen maken”, vertelt Sil Kuppens, directeur van Different Doors. “Het idee was om warmte in de zomer op het dak op te vangen en deze te bewaren in een gigantisch ondergronds reservoir onder de parkeerplaats. Deze warmte wilde het bedrijf er in de winter weer uithalen. Dit zou voldoende moeten zijn om het gehele bedrijf plus een aantal buurbedrijven te verwarmen. Een complex idee waarbij diverse partners uit de wetenschap, praktijk, advieswereld en bestuur waren betrokken. Het consortium bestond naast Different Doors uit: de Technische Universiteit Eindhoven, Gemeente Cranendonck, HoCoSto, CSB Installatietechniek en Architectenburo ZIJN.”

Het nieuwe bedrijfspand van Different Doors is het eerste bedrijfsgebouw in Nederland dat aan de energie-eisen van 2050 voldoet.

Project: Bedrijfsgebouwen 2.0 anno 2050

Projectpartners:

5

Looptijd:

40 maanden

Financiering:

Eigentijds duurzaam gebouw
Opvallend is dat de complete voorgevel van het bedrijfsgebouw is opgetrokken uit glas. Kuppens: “Alleen wordt het, anders dan bij veel van dergelijke gebouwen, bij ons geen broeikas. De zon is namelijk halverwege de ochtend van de gevel af. Hierdoor hebben we aan het begin van de dag wel profijt van het opwarmen van het pand door de zon, maar hebben we er geen ‘last’ van als ie op z’n hardst schijnt. Verder is er een thermische schil gecreëerd. Dat gebeurt al meer, met triple beglazing en zonwerend glas. Aanvullend zijn alle kozijnen luchtdicht gemaakt. Een dikke laag isolatie aan de buitenkant doet de rest. Een ventilatiesysteem, voorzien van superfilters, zorgt ervoor dat onze binnenlucht veel zuiverder en schoner is dan de buitenlucht. Zonnecelen horen natuurlijk ook bij een eigentijds duurzaam gebouw. Ze zijn van het Nederlandse Solarge en zijn voor een groot deel gemaakt van restafval. Ze bevatten geen pfas en zijn 100% recyclebaar.”

Samenwerken is een eis
Het gezamenlijke doel van de projectpartners was een financieel aantrekkelijk duurzaam totaalconcept voor bedrijfsgebouwen te realiseren. “Voor echt vernieuwende projecten bleek het moeilijk financiering te vinden”, blikt Kuppens terug. “Different Doors kreeg dan ook nul op rekest bij drie grote banken. Gelukkig kwam er Europese subsidie beschikbaar. Zonder deze subsidie was het nieuwe bedrijfsgebouw niet van de grond gekomen. Europese subsidies zijn echt een springplank voor innovaties. Niet alleen vanwege het geld, maar ook vanwege de stimulerende subsidie-eisen. Je krijgt namelijk niet zomaar een subsidie van Brussel. Een sterk consortium waarbij partijen langdurig samenwerken is een harde eis.”

Energieneutraliteit
Bij de bouw van het pand is zo’n 55% minder CO2 geproduceerd ten opzichte van traditioneel bouwen. “Het eindcijfer in ons gebouwprestatierapport is een 9+ en dat betekent dat we het meest duurzame gebouw van Nederland hebben neergezet. Ons gebouw voldoet al aan de energieneutraliteitseisen van 2050”, vertelt Kuppens.

Het gebouw is op 1 juli 2023 officieel in gebruik genomen. Alles bij elkaar heeft de bouw zo’n vier jaar geduurd. “Trots ben ik vooral op het feit dat we erin zijn geslaagd het complete projectplan uit te voeren. We hebben uiteindelijk zelfs meer gedaan. Dat heeft vooral te maken met het enthousiasme van alle betrokkenen. Als je eenmaal met duurzaamheid aan de slag gaat, is dat zo besmettelijk dat je als vanzelf nog extra stappen wilt zetten.”

Sil Kuppens, directeur van Different Doors: “Als je eenmaal met duurzaamheid aan de slag gaat, is dat zo besmettelijk dat je als vanzelf nog extra stappen wilt zetten.”

Concept verder uitrollen
Inmiddels plukt Different Doors de vruchten van de innovatie, geholpen door de snel stijgende energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Uit alle metingen blijkt dat de resultaten nog beter zijn dan verwacht: het pand levert daadwerkelijk een stuk meer energie op dan het kost. “Nog belangrijker: we dragen graag bij aan een duurzame wereld voor onze kinderen. Een andere eis van Brussel is dat we de kennis die we opdoen in Europese projecten delen. Door te delen wat we hebben geleerd van het ontwerp en de bouw van ons bedrijfsgebouw brengen we de energietransitie verder. De projectpartners gaan dit concept als blauwdruk gebruiken en breed uitrollen naar tenminste 100 stakeholders en pandeigenaren, zowel in nieuwbouw als bestaande bouw.”

Over Different Doors

Different Doors levert bijzondere garagedeuren in Nederland. Meer informatie:www.differentdoors.nl.