Europese subsidies zijn al dertig jaar van grote betekenis voor Zuid-Nederland. Dat is te zien in de expositie ‘Europese subsidies: Springplank voor innovatie en samenwerking in Zuid-Nederland’. Deze is gemaakt ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van Stimulus Programmamanagement. De expositie is tot eind augustus gratis te bezoeken in de centrale hal van het Evoluon in Eindhoven.
De hoofdrol van de expositie is weggelegd voor projecten die subsidie ontvingen uit Europese subsidieprogramma’s. Dit geeft een mooi beeld van wat is bereikt in Nederland met Europees geld.
De exposite start met de crisis in de jaren ’90. Reuzen als DAF en Phillips staan dan plotseling op omvallen. Donkere wolken hangen boven Zuidoost Brabant. Massawerkloosheid dreigt. Met geld uit Brussel zetten bestuurders in vliegende vaart een reddingsoperatie op touw. Deze operatie sluit niet alleen aan op Europees, maar ook op nationaal en provinciaal beleid. Het Rijk en de provincie doen daarom ook een flinke duit in de subsidiepot. Met succes. Het zaadje voor brainport is geplant.
De tweede periode van de expositie omvat 2000-2013. De economie van Zuidoost-Brabant staat er weer goed voor, maar al gauw zijn er nieuwe problemen in heel Zuid-Nederland. De varkenspest, leeglopend platteland, kennis die binnen de universiteitsmuren blijft en de vervanging van fossiele brandstoffen. Brussel wil geen versnippering in de aanpak van al deze problemen. Er moet één uitvoeringsorganisatie komen voor de uitvoering van Europese subsidies. Dat wordt Stimulus. Stimulus breidt het werkgebied in die periode uit naar Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.
In de periode van 2014 tot nu bouwt Stimulus verder aan de sterke ecosystemen die Zuid-Nederland herbergt. De Europese Green Deal krijgt vleugels. Op naar een slimmer en groener Europa! Alle ogen zijn gericht op het snel verder brengen van de transities op het gebied van energie klimaat, grondstoffen, landbouw & voeding en gezondheid. We moeten flink gas geven om de klimaatdoelstellingen van 2050 te behalen. Bovendien hebben de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne duidelijk gemaakt dat we zelf moeten beschikken over grondstoffen en energie. Wederom tast Europa diep in de buidel.