Een terugblik op de Voedsel1000

Een inspirerend project vol goede voorstellen, mooie ervaringen en een enorme betrokkenheid onder de deelnemers. Dat was de Voedsel1000! Blik hier terug.

De afgelopen maanden hebben de deelnemers van de Voedsel1000 samen hard gewerkt aan verschillende voorstellen voor een toekomstbestendig voedselsysteem voor Noord-Brabant. Het begon op 19 februari met de Voedseltop waarop de onderwerpen bedachten werden. En het eindigde op 15 juni met de Voedselraad, waarop het eerste Brabantse Voedselbesluit werd overhandigd aan gedeputeerde Anne-Marie Spierings en de partners van de Voedsel1000.

Ons voedselsysteem gaat over alles en iedereen die verbonden is met voedsel: van boer tot burger. In Brabant is de voedselsector een belangrijke economie en creëert het veel werkgelegenheid. Wereldwijd blinkt de sector uit qua innovatie, kennis en productiviteit. De huidige manier van voedsel produceren brengt ook een aantal uitdagingen met zich mee. Hoe gaan we bijvoorbeeld om met een veranderend klimaat? Hoe krijgen we een schonere lucht? En hoe behouden we een vruchtbare bodem?

Maar bovenal: hoe zorgen we voor lekker en gezond eten dat goed is voor mens, dier én omgeving? Een simpel antwoord is niet weggelegd voor deze vragen. Daarom nam de provincie Noord-Brabant het initiatief voor een Voedsel1000. Tijdens de Voedsel1000 gingen honderden Brabanders met elkaar in gesprek over bovenstaande en vele andere uitdagingen, en dachten ze na over wat er nodig is voor een toekomstbestendig voedselsysteem. Samen werkten ze ideeën en voorstellen uit tot oplossingen die ze op 15 juni 2019 vaststelden in het allereerste Brabantse Voedselbesluit.

Bron: website Provincie Noord-Brabant