Verzuiveling buffelmelk

Wij, Leo, Henriette en Geert Vlemmix uit Heusden gemeente Asten, hebben op dit moment een buffelhouderij met 550 buffels. Dit betreffen melkgevende buffels en de eigen opfok. We hebben 225 volwassen buffels waarvan er gemiddeld 150 melk geven. De dieren worden gehouden in een ruime ligboxenstal en krijgen in het weideseizoen dagelijks weidegang.

Waar het vroeger voedsel werd gezien als een levensbehoefte, is voedsel nu vaak een bewuste en weloverwogen beslissing (bron: Natuurlijk boeren, de ontwikkeling van marktconcepten). Op basis van deze trend willen we onze klanten aan ons binden én de regie in eigen handen nemen, door de melk zelf te gaan verwerken tot gepasteuriseerde melk en yoghurt. Via een eigen verkooppunt, lokale winkels en handelaren in de regio gaan we de producten afzetten.
De agrofoodsector en de markt zijn in beweging. Dit is het juiste moment voor nieuwe initiatieven die inspelen op de wensen van de consument. Consumenten vragen in toenemende mate om open en eerlijke communicatie. De transparantie omtrent de productie van voedsel is vereist.

Buffelmelk is rijk aan eiwitten, calcium, ijzer, fosfor, vitamine A en andere verbindingen maar ook een opvallend hoger vetgehalte dan traditionele koeienmelk. Buffelmelk heeft voordelen voor de gezondheid, onder ander door het hoge percentage, goed opneembaar, calcium.
We zijn met ons bedrijf één van de tien buffelhouderijen in Nederland, hiervan houden 9 bedrijven de buffels voor de melk. Op dit moment zetten we 20-25% van onze melk rechtstreeks af aan de consument in de vorm van rauwe melk. Onze klanten waarderen de binding en openheid van ons bedrijf. Nieuwe klanten willen de buffels graag zien, we maken daarom normaal gesproken altijd tijd voor een rondleiding op ons bedrijf. Het overige deel van de melk wordt afgevoerd naar een verwerker.

Omdat de melk nu niet gepasteuriseerd is, kan de melk alleen één op één naar de direct klant worden afgezet, we hebben hiervoor inmiddels een vaste klantenkring. We krijgen vooral veel vraag naar buffelmelk vanuit mensen met een Turkse achtergrond. De vraag naar deze melk vanuit de autochtone bevolking neemt toe, dit is gestoeld op enerzijds de belevingsaspecten en anderzijds de gezondheidsaspecten van buffelmelk. Buffelmelk is geschikt is voor mensen met een koemelkallergie, het bevat meer calcium dan koeienmelk en 9-10% vet.
We krijgen regelmatig de vraag van winkels en (Turkse) handelaren om grote partijen melk te leveren, dit is met rauwe melk echter niet mogelijk binnen de geldende wet- en regelgeving. Door onze melk te gaan pasteuriseren, wordt het mogelijk om de melk ook aan winkels en handelaren te gaan leveren.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
(Fysieke investeringen voor innovatie en modernisering van agrarische ondernemingen)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
Heusden, gem Asten
Startdatum:
2018-04-17
Einddatum:
2019-02-01

Begunstigde:

Begunstigde:
Vlemmix V.O.F.
Adres:
Voorste Heusden 6 Heusden, gem Asten
Heusden, gem Asten
Nederland
Partner(s):
Vlemmix V.O.F.

Financiering

EU (ELFPO)
€ 32.336
Noord-Brabant:
€ 32.336
Totaal privaat:
€ 97.008
Totale subsidiabele kosten:
€ 161.680

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag