Ontwikkeling korte varkensvleesketen (Van de Huijgevoort Vers B.V.)

Aanleiding voor dit project is de gewenste transitie van de agrarische sector naar meer duurzaamheid door het creëren van meerwaarde. De veehouderijsector is een met name in Brabant een sterk ontwikkelde sector. Om dit voor de toekomst te borgen heeft de Brabantse veehouderij een beweging nodig naar een sector die maatschappelijk geaccepteerd en gewaardeerd wordt en goed is voor mens, dier en natuur.

In dit project gaan twee ondernemers gezamenlijk een korte varkensvleesketen ontwikkelen. De samenwerking tussen de ondernemers, om de haalbaarheid van dit concept te onderzoeken en aansluitend te realiseren, is inmiddels ruim al enige tijd gestart. Agrarisch ondernemer Wouters Varkenshouderij uit Bergeijk, werkt in dit project samen met retailers Van de Huijgevoort, ondernemers met twee Plus-supermarkten (in Luyksgestel en Eersel) en een vleesverwerkingsbedrijf in Bergeijk onder de naam Van De Huijgevoort Vers.

In de voorgaande fase is de haalbaarheid onderzocht en zijn de ideeën die de ondernemers hebben concreet gemaakt in een plan met nieuwe perspectieven voor Agri & Food en de leefomgeving. Binnen dit project wordt hier invulling aan gegeven. Het project heeft twee doelen. Het eerste doel is om het ontwikkelde concept verder door te ontwikkelen en concreet in de markt te zetten. Een belangrijk onderdeel van het concept is het houden van vleesvarkens op een innovatieve en zeer diervriendelijke wijze.

Het tweede doel in dit project is om dit houderijsysteem te ontwikkelen en concreet te maken. Eerlijk, Diervriendelijk, Vakmanschap, Lokaal en Verrukkelijk zijn termen die bij de consument moeten blijven hangen bij het merk dat de ondernemers gaan ontwikkelen. Een bezoek aan een locatie in de buurt waar in een experience centre zowel de varkens bewonderd kunnen worden als de vleesverwerking kan worden ervaren, draagt bij aan het versterken van dit gevoel. Een bezoek aan een locatie in de buurt waar in een experience centre zowel de varkens bewonderd kunnen worden als de vleesverwerking kan worden ervaren, draagt bij aan het versterken van dit gevoel. Het idee is om te investeren in een combinatielocatie voor het houden van vleesvarkens en een experience centre waarin onder meer het uitsnijden van karkasdelen van varkens kan worden ervaren. Dit gaat samen met de realisatie van bezoekersfaciliteiten bij Van De Huijgevoort in Bergeijk om het bezoek educatief en recreatief aantrekkelijk te maken voor een brede doelgroep.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
(Samenwerking in het kader van EIP t.b.v Agrofood)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
BERGEIJK
Startdatum:
24-4-2019
Einddatum:
31-8-2022

Begunstigde:

Adres:
Weerwolf 3
BERGEIJK
Nederland
Partner(s):
Van de Huijgevoort Vers B.V; Wouters Varkenshouderij

Financiering

EU (ELFPO)
€ 216.624
Noord-Brabant:
€ 216.624
Totaal privaat:
€ 520.651
Totale subsidiabele kosten:
€ 953.899

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek