Een toekomstbestendig & marktgericht varkensbedrijf (Wouters Varkenshouderij)

Wouters Varkenshouderij heeft binnen dit project als doelstelling om een innovatief en welzijnsvriendelijke vleesvarkensstal te realiseren. Ondernemer Koen Wouters kiest bewust niet voor schaalvergroting, maar juist voor meerwaardecreatie en maatschappelijke acceptatie (dit o.a. ook in samenwerking met van de Huijgevoort). Hierbij ligt de nadruk op veel aandacht voor dierenwelzijn, diergezondheid, het terugdringen van emissies en het sluiten van kringlopen. Het innovatieve stalsysteem dat in dit project wordt gerealiseerd is in de basis gebaseerd op de Canadese strooiselstal. Koen Wouters heeft bepaalde ideeën waarmee hij dit stalsysteem wil doorontwikkelen naar een eigen concept dat ook goed aansluit bij de wensen van de huidige consument. De belangrijkste doelstellingen hierbij zijn dierwelzijn, diergezondheid (antibioticavrij), emissievermindering en energieneutraal.

Varkensbedrijf Wouters wil met haar toekomstig bedrijf inzetten op:

– het herstel van de verbinding met de consument;
– het terugdringen van de emissies van ammoniak, geur- en fijnstof richting haar omgeving;
– een bijdrage aan een betere volksgezondheid in de omgeving van het bedrijf;
– een grote bijdrage leveren aan het dierenwelzijn en de diergezondheid;
– het terugdringen van het CO2 uitstoot o.a. door een vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen;
– het tegengaan van schaalvergroting en de sector laten zien dat meerwaardecreatie ook een goed verdienmodel kan zijn. Voor veel bedrijven lijkt schaalvergroting noodzakelijk om te kunnen overleven.

Naast deze projectdoelstelling heeft Koen Wouters nog een gezamenlijke doelstelling met de ondernemers van de Huijgevoort. Zij exploiteren twee Plus supermarkten (Bergeijk en Luyksgestel) en een vleesverwerkingsbedrijf in Bergeijk onder de naam Van De Huijgevoort Vers (www.vdhuijgevoort.nl). Eerlijk, Diervriendelijk, Vakmanschap, Lokaal en Verrukkelijk zijn termen die bij de consument moeten blijven hangen bij het merk dat de ondernemers gaan ontwikkelen. Een bezoek aan een locatie in de buurt waar in een experience centre zowel de varkens bewonderd kunnen worden als de vleesverwerking kan worden ervaren, draagt bij aan het versterken van dit gevoel. Het idee is dan ook om te investeren in een combinatielocatie voor het houden van vleesvarkens en een experience centre waarin ondermeer het uitsnijden van karkasdelen van varkens kan worden ervaren. Dit gaat samen met de realisatie van bezoekersfaciliteiten om het bezoek educatief en recreatief aantrekkelijk te maken voor een brede doelgroep.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
(Fysieke investeringen voor innovatie en modernisering van agrarische ondernemingen)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
Bergeijk
Startdatum:
1-3-2019
Einddatum:
1-7-2021

Begunstigde:

Adres:
Treurenberg 11
Bergeijk
Nederland
Partner(s):
Wouters Varkenshouderij

Financiering

EU (ELFPO)
€ 125.000
Noord-Brabant:
€ 125.000
Totaal privaat:
€ 419.525
Totale subsidiabele kosten:
€ 669.525

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek