Duurzame Aardappelbewaring met emissiereductievloer

In dit project wordt geïnvesteerd in een innovatieve FlexiFlor vloer met verzonken kunststof luchtroosters (AirSlots). Met dit gepatenteerde emissiereductie vloersysteem van een Noord-Brabantse betonfabrikant wordt in een van de zeven bewaarloodsen een emissiereductievloer voor bewaring van aardappelen aangelegd. Het is de eerste volledige installatie ter wereld van de emissiereductievloer.

Door de unieke oplossing met uitneembare AirSlots wordt het ontwerp van de emissiereductievloer afgestemd op de metingen van de aankomende oogst. Hierdoor is het bewaarproces aanzienlijk beter te sturen en krijgen de aardappelen over de gehele lengte van het luchtkanaal de juiste ventilatie. In het project wordt aangetoond dat met de investering in de innovatie het bewaarverlies gehalveerd kan worden.

Door een exactere sturing van het bewaarproces (minder schommelingen in klimaat) neemt de algehele kwaliteit van de aardappel toe. In het project wordt ook gemeten wat de netto energiebesparing is door de beter sturing van het proces.

Door de innovatieve constructie van de vloerdelen met de verzonken kunststof AirSlots is de kans dat de banden van de zware machines of de rand van de laadbak de vloerdelen beschadigen zeer klein. Hierdoor zullen er door het lossen en uitschuren ook minder aardappels beschadigen. Dit vermindert de kans op ziektes.

Projectinformatie

Programma:
Prioriteit
(Fysieke investeringen voor innovatie en modernisering van agrarische ondernemingen)
Regio
Noord-Brabant
Projectlocatie
Reusel
Startdatum:
2018-05-01
Einddatum:
2019-05-31

Begunstigde:

Begunstigde:
Van den Borne Aardappelen V.O.F.
Adres:
Postelsedijk 15 Reusel
Reusel
Nederland
Partner(s):
Van den Borne Aardappelen V.O.F.

Financiering

EU (ELFPO)
€ 41.966
Noord-Brabant:
€ 41.966
Totaal privaat:
€ 125.898
Totale subsidiabele kosten:
€ 209.830

Statistieken

Totale subsidiale kosten

Totaal publiek

Menu

VAN IDEE
TOT INNOVATIETRANSITIE UITVOERING

Pauzeer
Jaarverslag Stimulus Programmamanagement 2021

Bekijk hier

Bekijk ons jaarverslag