Limburgs bedrijf ontvangt eerste OPZuid 21-27 subsidie

Brussel trekt € 105 miljoen uit om innovaties in Zuid-Nederland te stimuleren. Het Rijk legt daar nog eens € 20 miljoen bij. Dutch Structuring Technologies (DST) is het eerste bedrijf dat een subsidie in de wacht sleept binnen het nieuwe OPZuid-programma dat loopt tot 2027. Ad Roest, gedeputeerde bij de provincie Limburg, feliciteerde DST op 13 juni met de subsidie van bijna € 400.000. Hiermee ontwikkelt het Maastrichtse bedrijf samen met Sobatech services en Fuji Europe Africa BV een machine om op grote schaal plantaardige eiwitten te produceren met de textuur en smaak van vis of vlees.

“Het Europese subsidieprogramma voor innovatie is essentieel voor Zuid-Nederland en zeker ook voor Limburg”, zegt Ad Roest, gedeputeerde bij de provincie Limburg. “Door steeds te innoveren kunnen we de maaktechniek behouden in onze regio. Om te kunnen blijven innoveren, hebben we de kennis en kunde nodig. Theoretisch en wetenschappelijk opgeleiden blijven alleen in Limburg als er banen voor hen zijn. Bij het creëren van een gunstig investeringsklimaat spelen Europese subsidies een belangrijke rol. Hiermee kunnen innovatieve projecten namelijk worden opgeschaald en ontwikkeld. Subsidies stimuleren ook de samenwerking tussen bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden. Kortom, de innovatiekracht van de hele regio krijgt zo een boost.”

Voedsel van de toekomst
Ad Roest toont zich onder de indruk tijdens het werkbezoek op 13 juni. “Hier wordt het voedsel van de toekomst gemaakt. DST werkt met nieuwe technieken actief mee aan de eiwittransitie. Limburgse boeren zijn al bezig met het verkennen en experimenteren met de teelt van eiwitgewassen die passen in dit concept.” Bedrijven zoals DST en partners doen iets heel nieuws en steken daarmee hun nek uit. Zulke projecten ondersteunt de Europese unie en de provincie graag, want dan komen ze sneller van de grond. Dat is nodig, want we staan met elkaar voor grote transitieopgaves op het gebied van: energie, klimaat, grondstoffen, gezondheid, landbouw en voeding. Dit zijn de thema’s waarvoor vooral het mkb en kennisinstellingen ook de komende tijd nog Europese subsidie kunnen aanvragen.”

Opschaling
“Het was mooi dat we de gedeputeerde vandaag mochten rondleiden in ons bedrijf”, zegt Julian Lekner, directeur van DST. Met een eerdere Europese subsidie hebben we een goedwerkende machine ontwikkeld. Hiermee kunnen we plantaardige eiwitten de textuur en smaak van vlees of vis geven. Het is geweldig dat we nu we samen met onze partners Sobatech services en Fuji Europe Africa BV de volgende stap kunnen maken naar opschaling, dankzij de Europese subsidie van bijna 400.000 euro. Het eerste prototype produceerde 20 kilo per uur, de huidige machine kan 200 kilo per uur aan en de nieuwe machine moet een productie van 1000 kilo per uur kunnen draaien. Daarnaast gebruiken we de subsidie voor productontwikkeling, we gaan nog meer smaken en texturen ontwikkelen. Zo spelen we in op de grotere vraag naar duurzamere alternatieven voor vlees en vis.”