Europa investeert in Brabantse klimaatboom

Nadat al eerder een JTF-subsidie was toegekend, heeft Business Centre Treeport nu ook een OPZuid-subsidie van bijna ruim 700.000 euro in de wacht gesleept voor onderzoek naar de Paulowniaboom. Deze boom is uitermate geschikt voor circulaire bouwtoepassingen.

Het West-Brabantse Zundert het nieuwe Wageningen van de boomkwekerij? Als het aan Peter Berben, programmamanager bij Business Centre Treeport ligt, is dit absoluut haalbaar. Op het duurzame bedrijventerrein Treeport is onlangs een innovatie-, opleidings-  en kenniscentrum gebouwd, ROOTZ. Een plek voor duurzame pioniersprojecten in de groene chemie en voor opleiding van groene chemici. Met behulp van Europese subsidie is een start gemaakt met wel een heel bijzondere pilot. Een onderzoek, niet alleen naar de kweek van de Paulowniaboom, maar vooral ook naar de mogelijkheden om het hout ervan toe te passen bij circulair en biobased bouwen. Een echte ‘klimaatboom’ dus!

Natuurlijk bouwen

“Ik ben ervan overtuigd dat we terug moeten naar de natuur, vooral ook als het gaat om de enorme bouwopgave waar we voor staan”, aldus Peter. “Grondstoftransitie en energietransitie gaan hand in hand. En daar werken we hard aan, we willen nog een spade dieper!”

Peter steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: “Deze boom is enorm interessant, en niet alleen omdat hij zo snel groeit. Zoals elke boom slaat deze CO2 op, maar er zijn nog veel meer voordelen aan de toepassing van Paulowniahout in de bouwsector. Zo kunnen we de keten kort én lokaal houden, doordat we bijvoorbeeld geen bomen uit Azië hoeven te halen. Hier op Treeport zitten we midden in het groene hart van West-Brabant, op zandgrond, de bodem bij uitstek voor de boomkwekerij. We onderzoeken met name de mogelijkheden voor meerdere toepassingen van de klimaatboom.”

Samenwerkingspartners

Business Centre Treeport werkt samen met diverse partners uit de keten. Deze keten omvat het hele proces van zaadje tot bouwmateriaal. Peter: “ Innovatie en onderzoek doen we op onze eigen proefvelden op Treeport samen met onze verschillende projectpartners. Dit zijn onder andere  Van der Avoird Trayplant en Dealin.Green. Partner Beyond Wood produceert vervolgens van het hout het duurzame en circulaire plaatmateriaal. In aannemer Moeskops hebben we onze bouwpartij gevonden. Als projectpartners zijn we echt naar elkaar toe gegroeid, voor ons is vooral nieuw de samenwerking met een bouwpartner.”

Onderzoek & innovatie

“We willen niet alleen waarde willen toevoegen aan de Paulowniaboom, maar aan de hele boomkwekerijsector. In 99 procent van de gevallen gaat het in de boomkwekerij vooral over prachtige sierbomen en -planten, daar willen we wat aan toevoegen”, vertelt Peter. “De Paulowniaboom groeit hard, heeft weinig zijtakken en groeit na het snoeien twee tot drie keer gewoon weer opnieuw. De OPZuid-subsidie gebruiken we om onderzoek te doen; slaat het gewas daadwerkelijk aan op onze zandgronden, is de CO2-opslag wel zo groot als dat we verwachten, voldoet het bouwmateriaal aan de verwachtingen? Dankzij de subsidie bouwen we een dusdanige expertise op dat straks niet alleen de boom het product is, maar ook onze kennis!”

Meer lezen over dit project? Op de website van circulair bouwend leest u een interessant artikel over Treeport, ROOTZ en de Paulowniaboom.